Skip links

La crisi dels microxips

Fecavem, patronal adherida dins la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM), subscriu el posicionament que ha adquirit el sector del metall sobre la nova crisi a la que, des de ja, ens trobem immersos. El passat 11 d’agost, el nostre president Jaume Roura, a la vegada també a la presidència de la UPM, va avisar d’una crisi en el subministrament derivat de la Covid-19, que agreuja l’escassetat de semicronductors (microxips) i matèries primes.

Des del sector de l’automoció, l’escassetat global de semiconductors (microxips) -que va començar el primer trimestre del 2021-, ha aturat les línies de muntatge a tot el món, ja que el llarg temps d’espera dels diminuts xips de silici ha perllongat la producció de tot: des de telèfons intel·ligents i electrodomèstics fins a sistemes d’assistència al conductor dels automòbils.

Els principals fabricants d’automòbils han anunciat retrocessos significatius en la seva producció i comercialització, reduint els ingressos esperats per aquest 2021. Aquest desafiament va començar en els primers mesos de la pandèmia pel coronavirus, quan les vendes d’automòbils es van ensorrar. La manca de demanda d’automòbils nous va fer tancar les fàbriques d’automòbils i va enviar a casa milions de treballadors. En paral·lel, les comandes de semiconductors, utilitzats d’innombrables formes, inclosos sensors de pressió de combustible i pluja, velocímetres digitals i pantalles de navegació, van disminuir de forma precipitada.

Aquesta situació posa en relleu la fragilitat de les cadenes de subministrament, que depenen en gran mesura d’Àsia com a centre de fabricació de semiconductors. Aquí rau el fet que la crisi es pot accentuar més al continent europeu.

L’escassetat actual de xips continua pertorbant els negocis automotrius de tota la cadena de valor a mesura que els fabricants d’equips originals i els seus proveïdors s’afanyen a adquirir fonts fiables de xips. Mentre els fabricants d’automòbils -especialment els europeus i americans com els més perjudicats- reflexionen sobre els seus propers moviments, els fabricants de semiconductors lluiten per mantenir-se al dia amb la demanda. Les dues indústries han d’alinear les seves estratègies a curt i llarg termini per superar la interrupció de la cadena de subministrament amb el major èxit possible.