Skip links

Les matriculacions del VO cauen un 2,9% respecte el 2019

Fecavem incorpora un nou servei analític per entendre el comportament de les vendes de l’automoció catalana. Us presentem el darrer informe de juliol i l’enllaç a les dades i les estadístiques.

A Catalunya, les transferències de turismes i totterrenys usats han augmentat, en el que portem acumulat d’aquest any 2021, un 26% que correspon a 175.318 unitats. Aquesta dada surt de la comparativa amb les xifres registrades en el mateix període del 2020. Catalunya representa un 14,3% del mercat espanyol, segons es desprèn de les dades del darrer semestre i segueix una evolució positiva similar, però lleugerament inferior a la mitjana estatal.
Com a conseqüència de la Covid-19, és interessant analitzar les dades anteriors, corresponents al 2019. Amb aquest any, la diferència percentual registra una baixada del 2,9%. I pel que fa a la venda de turismes nous, la caiguda és del 38,4%. És una diferència molt sensible i significativa que posa de manifest el canvi de comportament del mercat.
Per la seva banda, les transferències de furgons usats han augmentat un 45,3% aquest 2021, respecte el 2020 en el mateix període. En xifres absolutes, representa 18.896 unitats. La vitalitat d’aquest mercat queda manifesta si el comparem amb l’exercici 2019, amb una millora percentual del 13,1%.

Dades de juliol
Si anem al detall del darrer mes, aquest juliol corresponen 26.467 unitats, amb una baixada percentual del 17,9%: a Barcelona 18.509, Girona 2.774, Lleida 1.845 i Tarragona 3.339.
En el detall de Barcelona, el mercat ha baixat un 16,7%.
En relació amb els trams d’edats, la meitat de les transferències de turismes, concretament un 52,33%, corresponen a vehicles de 10 o més anys d’antiguitat. En el mateix període de l’any anterior va ser de 55,18% i el 2019, un 59,65%.

Transferències de vehicles
Les transferències de vehicles amb menys d’un any representen un 8,78% i els d’un any, un 7%. Presenta una tendència creixent respecte el mes de juny. El tram d’edat entre els 0 i 4 anys totalitza un 34,5% de les transferències i els trams d’edat entre els 5 i 9 anys representen el restant, un 13,19%.
Si ho comparem amb el juliol del 2020, es percep un canvi en els hàbits de compra. Ho podem comprovar fixant-nos en la diferència de la ràtio d’automòbils de turismes transferits amb els matriculats. A Catalunya, es transfereixen 2,4 turismes per 1 de nou. En canvi, el juliol del 2020 va ser d’1,9. 

Canals de venda
Per canals de comercialització de venda, els dos més rellevants són el professional del motor i el particular que segueixen línies contràries, si fem la lectura per trams d’edat.
El canal professional és el majoritari en els trams d’edat menors i decreix a mesura que augmenta l’antiguitat. Mentre que el particular és al contrari. Val la pena recordar que els canals professionals atorguen garantia al consumidor de, com a mínim, un any, a diferència de la venda del particular. Els canals de lloguer i renting concentren les seves operacions en el tram de fins a cinc anys.

Els models més venuts
Els models de turismes més venuts són el Seat León amb 988 unitats i el Volkswagen Golf amb 987. Els models de furgons més venuts són el Fiat Ducato i la Mercedes Vito, amb 173 i 165 unitats respectivament. La segmentació més venuda de cotxes és lower medium o mitjana baixa que ha sumat un 24,26% del mercat.

Vendes per carburants
Per carburants, el motor dièsel representa un 48,66%, lidera el mercat de les transferències però amb tendència a la baixa perquè en el mateix període de l’any anterior va ser del 50,37%. Els automòbils de turisme de gasolina representen el 45,08% amb tendència creixent . La resta de motoritzacions alternatives totalitzen un 6,26%. Cal destacar que el mes de juny de l’any 2020, aquesta dada era del 2,78% i l’any 2019, del 1,85%. La tendència dibuixa clarament el creixement.

Vendes per antiguitat
El comportament en la compra d’automòbils ha canviat. L’usat ha pujat un 28% respecte el 2020, un augment que cal valorar tenint en compte que durant el 2020, el mercat es va aturar uns mesos pel confinament domiciliari derivat de la pandèmia. En canvi, si comparem l’exercici 2021 amb el del 2019, abans de l’esclat de la Covid-19, només baixa un 3%. I el nou tan sols puja un 4%, una xifra preocupant si tenim en compte l’aturada esmentada anteriorment. Però si fem aquesta mateixa comparativa amb el 2019, la baixada percentual és del 38%. Es venen més usats que nous i una mica més de la meitat tenen 10 o més anys d’antiguitat.
En total, un 16,26% negatiu és el que sumen automòbils nous i usats entre els anys 2021 i 2019 i la compra s’ha desplaçat favorablement al mercat usat.

Conclusions
Mantenim la previsió de tancament de l’exercici 2022, amb un increment percentual de l’11,1% en automòbils de turisme i 12,6% en vehicles comercials. És una estimació prudent.
El portaveu i secretari general de la nostra patronal, Joan Blancafort, valora positivament que l’interès de compra -el resultat de sumar matriculacions o vendes de vehicles nous i transferències de vehicles usats-, es mantingui perquè només hagi baixat un 16% respecte l’any 2019, abans de la pandèmia: «La compra es desplaça a l’usat, però el que està passant és que la meitat de les operacions són amb vehicles de més de 10 anys. I aquesta és la realitat, ens agradi o no. Sense estímuls a la renovació del parc, amb missatges públics que generen incertesa al comprador i pujant els impostos i encarint l’accés al nou, el comprador prefereix un usat, que li permet sortir del pas».
Blancafort també afegeix: «Lamentem que la compra del vehicle nou s’ha encarit amb la pujada d’impostos i no hi hagi cap estímul actualment per la renovació del parc. El Plan Moves no és un pla d’estímul a la compra, és un pla per canviar el comportament del comprador cap a motoritzacions més sostenibles. Res més. I per aquesta raó demanem que des dels governs, es col·labori perquè, si no ho fan, la mitjana d’antiguitat del parc continuarà creixent.

INFOGRAM DE JULIOL