Skip links

Arriba l’hora de pagar un impost injust

Aquest mes de setembre es publica el padró definitiu de l’Impost Sobre les Emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica. El proper 15 de setembre s’inicia el període de pagament i el mes d’octubre, els ciutadans rebran la notificació amb la carta de pagament.

La Generalitat de Catalunya inicia la recaptació d’aquest nou impost, únic a tot l’Estat Espanyol, amb què preveu ingressar 66 milions d’euros. L’objectiu marcat és invertir en accions de millora de l’entorn i del transport públic, fomentar les energies renovables i els vehicles nets i impulsar la mobilitat sostenible, la gestió dels parcs naturals i la recerca.

Calcula el teu impost CO2 del 2020 i el 2021

La Patronal de la Distribució d’Automoció, Fecavem, posa a l’abast de tothom, la calculadora que permetrà saber a un propietari/a d’un vehicle matriculat a Catalunya, quin impost de CO2 haurà de pagar l’any 2021 i el 2022, després de la mesura decretada pel Govern de la Generalitat.

En tot aquells vehicles que per la seva antiguitat no figura en el registre de trànsit les emissions de CO2, el càlcul es fa a través d’un complex algoritme que ja vam avisar que per a la majoria dels contribuents els sorprendrà desagradablement: difícil d’entendre i poc comprensiu.

Per tot plegat, a través de les dades oficials recopilades, Fecavem ha elaborat una calculadora que indica automàticament l’impost a paga pels exercicis 2020 (a pagar el setembre de 2021) i el del 2021 (a pagar el 2022, previsiblement el mes de setembre).

CALCULADORA DE L’IMPOST CO2

Com es calcula la quota íntegra d’aquest impost?

Descarrega el full d’Excel, apte per saber la quota per a turismes i motos i furgonetes fins a 3,5 tones. A la casella de color taronja, s’ha d’introduir el número d’emissions de CO2 del seu vehicle. Com a xifra predeterminada, trobareu els 140 grams d’emissions però aquesta dada és modificable pera  la dada del vostre vehicle.

Aquesta informació apareix a la fitxa tècnica, dins l’apartat V.7, en el cas de les fitxes emeses a partir del novembre de l’any 2015.  També es pot consultar la informació disponible a la Guia d’emissions per a models i any de fabricació de turismes que elabora l’IDAE, l’organisme del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic espanyol.

I si no conec la xifra d’emissions del meu vehicle?

Aquells que disposeu d’un vehicle sense la dada oficial d’emissions de CO2 del vehicle, sapigueu que es calculen a partir d’un algoritme matemàtic. La quota es paga pels dies matriculats durant l’exercici. En el cas dels vehicles matriculats l’any 2020, s’ha d’indicar els dies de l’any des de la data de matriculació.

A més a més

Aquest simulador està elaborat per la patronal Fecavem. Juntament amb Foment del Treball i la UPM, hem demanat públicament al Govern de la Generalitat que durant la crisi derivada per la Covid-19, s’ajorni aquest impost.

Fecavem, i això és extensible al sector de l’automoció en general, està compromesa en l’objectiu de fer front al canvi climàtic. Ara bé, aquest impost és una acció inapropiada.

De la mateixa manera que l’impost de circulació grava el mateix, és a dir, la tinença. Es paga el mateix tant si el vehicle faci 10, 15.000 o 150.000 quilòmetres anuals. Si a Trànsit no figuren les dades d’emissions, no és adient resoldre-ho amb un algoritme matemàtic que ningú entén i a ningú han explicat.

I reiterem: aquest impost no es paga a la resta de l’Estat espanyol, cap comunitat autònoma ha trobat que era adequada aquesta solució. Per tant, el mes de setembre del 2021 s’inicia el període pagament de l’impost de l’exercici 2020. Ara bé, els vehicles que circulen per Catalunya però el titular és de fora, no està subjecte. Aquest primer rebut de l’any 2020 està bonificat, però l’any següent de l’any 2021 no.

Informa’t!

A continuació, t’enllacem amb dos portals d’informació complementària.

https://atc.gencat.cat/ca/tributs/impost-emissions-vehicles/