Skip links

Calculadora 2020/2021 Impost sobre les emissions dels vehicles

Calculadora 2020/2021 Impost sobre les emissions dels vehicles

El mes de setembre es va publicar el padró definitiu de l’Impost sobre les emissions de co2 dels vehicles de tracció mecànica. El dia 15 de setembre es va iniciar el període de pagament i els mesos següents, els ciutadans van rebre la notificació amb la carta de pagament.
La Generalitat ha iniciat la recaptació d’aquest nou impost, únic a tot l’Estat Espanyol, amb el que preveu ingressar 66 milions d’euros, amb l’objectiu d’invertir en accions de millora de l’entorn i del transport públic, fomentar les energies renovables i els vehicles nets, i impulsar la mobilitat sostenible, la gestió dels parcs naturals i la recerca.

Calcula del teu impost co2 del 2020 i del 2021

La Patronal de la Distribució d’Automoció, Fecavem, posa a l’abast públic la calculadora que permetrà saber a un propietari/a d’un vehicle matriculat a Catalunya, quin impost de CO2 haurà de pagar l’any 2021 i l’any vinent, després de la mesura decretada pel Govern de la Generalitat. Un impost únic a l’Estat espanyol.

Has des saber que per a tots aquells vehicles que per la seva antiguitat no figura en el registre de trànsit les emissions de C02, el càlcul es fa a través d’un complex algoritme i que avancem que a molts contribuients els sorpendrà desagradablement. Que les emissions dels vehicles que figuren en el registre de trànsit de vehicles matriculats fins l’any 2020 són les calculades amb el barem NEDC i que a partir del 2021, la Direcció General de Trànsit registra el valor d’emissions calulats amb el barem WLTP, que és un 20% més elevat de mitjana.

A través de les dades oficials recopilades, des de Fecavem, hem elaborat una calculadora que indica automàticament l’impost a pagar els exercicis 2020 (a pagar el setembre de 2021) i el 2021, a pagar l’any vinent, previsiblement el mes de setembre).

Com es calcula la quota íntegra de l’impost?

Descarrega aquí el full excel, apte per saber la quota per a turismes i motos i furgonetes fins a 3,5 tones.

També pots consultar la taula comparativa que trobaràs fent clic aquí.

En el full d’excel, en la casella ombrejada en taronja, has d’introduir el número d’emissions de CO2 del teu vehicle. Predeterminat apareixen 140 grams d’emissions però aquesta dada és modificable per la dada del vostre vehicle.

Aquesta informació apareix a la fitxa tècnica, apartat V.7 en el cas de les fitxes emeses a partir del novembre de l’any 2015.  També es pot consultar la informació disponible a la “Guia d’emissions per a models i any de fabricació de turismes que elabora l’IDAE”, l’organisme del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquells que disposeu d’un vehicle sense la dada oficial d’emissions de CO2 del vehicle, sapigueu que es calculen a partir d’un algoritme matemàtic.

Cal que tingueu en compte que la quota es paga pels dies matriculats durant l’exerici. En el cas dels vehicles matriculats l’any 2020, s’ha d’indicar els dies de l’any des de la data de matriculació.

A més, has de saber que:

Aquest simulador està elaborat per la Patronal Fecavem.

Fecavem i altres institucions han demanat públicament i reiteradament al Govern de la Generalitat que durant la pandèmia s’ha d’ajornar aquest impost mentre duri la crisi sanitària i econòmica.

Fecavem i, això és extensible al sector de l’automoció en general, està compromesa en l’objectiu de fer front al canvi climàtic, que quedi clar. Ara bé, aquest impost és una acció inapropiada.

Per què no estem d’acord amb aquest nou impost?

  • De la mateixa manera que l’impost de circulació, grava el mateix, és a dir, la tinença.
  • Es paga el mateix tant si el vehicle faci 10, 15.000 o 150.000 quilòmetres anuals.
  • Per la seva antiguitat, en un 30% dels vehicles censats no hi figuren les seves emissions. Així doncs, resoldre aquesta mancança amb un algoritme que ningú entén i a ningú han explicat no és el més adient, sobretot si molts perjudicats mantenen el vehicle perquè el canvi d’aquest requereix disposar d’uns recursos que no
  • Aquest impost no es paga a la resta d’Espanya. Les emissions de diòxid de carboni són un problema global, mundial i que només paguen els catalans. No té cap mena de sentit i tenint en compte que estem intentant sortir d’una crisi econòmica derivada de la Covid-19.
  • El mes de setembre del 2021 pagarem un impost de l’exercici 2020. Tots sabem d’impostos molt més complicats com són el de la renda, societats, patrimoni i successions, i els terminis són menors.
  • Els vehicles que circulen per Catalunya però el titular és de fora, no està subjecte.
  • Aquest primer rebut de l’any 2020 està bonificat, però l’any següent de l’any 2021 no.
  • És evident que el cens de la Direcció General de Trànsit, DGT, no era idoni per gestionar aquest nou
  • És inadmissible que s’hagi de pagar abans de presentar recurs quan hi ha tantes errades en les liquidacions.
  • No té sentit que tributin els residents a Catalunya perquè és evident que el parc circulatori de casa nostra té un gran nombre de vehicles que són de no residents.
  • La configuració de l’impost resta atractiu als gestors de flotes d’implantar-se a Catalunya. Quin gran contrasentit, però encara ho és més si aquesta realitat es tradueix en una menor recaptació d’altres impostos com l’IVA, l’impost de matriculació i el de circulació a Catalunya.
  • La llei del canvi climàtic es va aprovar l’any 2017 i l’espanyola el 2021 i amb una ràpida lectura és pot comprovar que l’espanyola segueix una filosofia ben diferent i que no articula aquest impost.
  • No està gens clar que el destí dels recursos tributaris de l’impost vagin a solucionar el problema de fons. Es grava per les emissions dels vehicles de tracció mecànica, però enlloc de sanejar el parc mòbil, es destinen a altres finalitats.
  • Amb alguna excepció, tributen els vehicles en situació de baixa temporal, quan és evident que no són aptes per circular.
  • Els comerciants del motor disposen de vehicles que són mercaderia, que no circulen perquè el seu destí és per a la venda i paguen com qualsevol altra subjecte passiu.
  • Les emissions de CO2 són la referència de càlcul de l’impost que grava la compra o matriculació del vehicle nou i a més, a Catalunya serveix per a calcular anualment l’Impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica.

Saber més de l’Impost:

https://atc.gencat.cat/ca/tributs/impost-emissions-vehicles/

Veure el vídeo “motivador” elaborat per la Generalitat de Catalunya

https://youtu.be/80hwgoBLbK0