Skip links

Calculadora 2020/2021 Impost sobre les emissions dels vehicles

Calculadora 2020/2021 Impost sobre les emissions dels vehicles

El mes de setembre es publica el padró definitiu de l’Impost sobre les emissions de co2 dels vehicles de tracció mecànica. El dia 15 de setembre s’inicia el peíode de pagament i el mes d’octubre, els ciutadans rebran la notificació amb la carta de pagament.
La Generalitat inicia la recaptació d’aquest nou impost, únic a tot l’Estat Espanyol, amb el que preveu ingressar 66 milions d’euros, amb l’objectiu d’invertir en accions de millora de l’entorn i del transport públic, fomentar les energies renovables i els vehicles nets, i impulsar la mobilitat sostenible, la gestió dels parcs naturals i la recerca.

Calcula el teu impost co2 del 2020 i del 2021

La Patronal de la Distribució d’Automoció, Fecavem, posa a l’abast públic la calculadora que permetrà saber a un propietari/a d’un vehicle matriculat a Catalunya, quin impost de CO2 haurà de pagar l’any 2021 i l’any vinent, després de la mesura decretada pel Govern de la Generalitat. Un impost únic a l’Estat espanyol.

En tot aquells vehicles que per la seva antiguitat no figura en el registre de trànsit les emissions de C02, el càlcul es fa a través d’un complex algoritme i que avancem que a molts contribuients els sorpendrà desagradablement.

A través de les dades oficials recopilades, des de Fecavem, hem elaborat una calculadora que indica automàticament l’impost a pagar els exercicis 2020 (a pagar el setembre de 2021) i el 2021, a pagar l’any vinent, previsiblement el mes de setembre).

Com es calcula la quota íntegra de l’impost?

Descarrega aquí el full excel, apte per saber la quota per a turismes i motos i furgonetes fins a 3,5 tones.

També pots consultar la taula comparativa que trobaràs fent clic aquí.

En el full d’excel, en la casella ombrejada en taronja, has d’introduir el número d’emissions de CO2 del teu vehicle. Predeterminat apareixen 140 grams d’emissions però aquesta dada és modificable per la dada del vostre vehicle.

Aquesta informació apareix a la fitxa tècnica, apartat V.7 en el cas de les fitxes emeses a partir del novembre de l’any 2015.  També es pot consultar la informació disponible a la “Guia d’emissions per a models i any de fabricació de turismes que elabora l’IDAE”, l’organisme del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquells que disposeu d’un vehicle sense la dada oficial d’emissions de CO2 del vehicle, sapigueu que es calculen a partir d’un algoritme matemàtic.

Cal que tingueu en compte que la quota es paga pels dies matriculats durant l’exerici. En el cas dels vehicles matriculats l’any 2020, s’ha d’indicar els dies de l’any des de la data de matriculació.

A més, has de saber que:

Aquest simulador està elaborat per la Patronal Fecavem.

Fecavem i altres institucions han demanat públicament al Govern de la Generalitat que durant la pandèmia s’ha d’ajornar aquest impost mentre duri la crisi sanitària i econòmica.

Fecavem i, això és extensible al sector de l’automoció en general, està compromesa en l’objectiu de fer front al canvi climàtic, que quedi clar. Ara bé, aquest impost és una acció inapropiada.

Per què no estem d’acord amb aquest nou impost?

  • De la mateixa manera que l’impost de circulació, grava el mateix, és a dir, la tinença.
  • Es paga el mateix tant si el vehicle faci 10, 15.000 o 150.000 quilòmetres anuals.
  • Si a Trànsit no figuren les dades d’emissions, no és adient resoldre-ho amb un algoritme matemàtic que ningú entén i a ningú han explicat.
  • Aquest impost no es paga a la resta d’Espanya. Demanem tractant la qüestió del climàtic com un problema global. D’aquesta manera, no té cap mena de sentit.
  • El mes de setembre del 2021 pagarem un impost de l’exercici 2020.
  • Els vehicles que circulen per Catalunya però el titular és de fora, no està subjecte.
  • Aquest primer rebut de l’any 2020 està bonificat, però l’any següent de l’any 2021 no.

Saber més de l’Impost:

https://atc.gencat.cat/ca/tributs/impost-emissions-vehicles/

Veure el vídeo “motivador” elaborat per la Generalitat de Catalunya

https://youtu.be/80hwgoBLbK0