El sector de l’automoció viu un intens debat entorn l’electrificació, que aixeca opinions contraposades. No és una qüestió a prendre a la lleugera. De fet, la Unió Europea ha fixat pel 2035 la fita per matricular vehicles zero emissions als seus estats membre i la gegantina maquinària de fabricació de vehicles s’orienta per assolir aquest límit, marcant el pas de les marques, siguin aquestes europees, americanes o asiàtiques. Totes treballen en aquesta línia i potser la millor manera de visualitzar la seva aposta, està en els llançaments publicitaris dels nous models, on l’electrificació és l’argument principal.
Però la realitat no acompanya, sobretot a Espanya. Així ho posa de relleu el Baròmetre d’Electromobilitat trimestral d’ANFAC, que és l’únic estudi que coneixem, que presenta indicadors orientatius cap aquesta transició , com si fos una bruixola. La lectura és contundent: avancem clarament en número d’unitats i instal·lació de punts de recàrrega, però ho fem per sota dels objectius previstos.
De fet, avui ja conviuen per les nostres carreteres elèctrics i de combustió i això vol dir que la part de l’oferta -que recau sobre les marques- ja està disponible i, a més, si repassem l’oferta de mercat veurem que aquesta presenta millores continuades que es tradueixen en major autonomia, menors costos de manteniment i ús i una convergència en el preu de compra.
Per part del comprador encara cal vèncer reticències i dubtes. Malauradament, l’actuació política no ajuda prou. És cert que hi ha un termini marcat pels fabricants, però ni els ajuts cap a la transició funcionen com cal (un exemple prou clar el presenta l’estat del Moves a Catalunya), que visualitza la bona acollida de les ajudes amb el número de sol·licituds, però també que els pagaments van massa lents).
En definitiva, encara en aquesta transició no podem donar donar per bo el rodolí “el rei ha mort -referit al motor de combustió-, llarga vida al rei” – referit a l’elèctric-. Un rodolí que prenia sentit perquè volia evitar allagar les transicions. Però que, en el nostre cas, tot sembla indicar que la fita de l’electromobilitat serà llarga i complexe. Paciència.