L’Ajuntament de Barcelona confirma la tendència de reducció d’emissions, especialment les derivades del trànsit, com succeeix a Catalunya i a Europa. Ara, també a la capital catalana.
Segons la informació que facilita l’Ajuntament en una nota de premsa, relativa a l’avaluació 2023 de l’Agència de la Salut Pública de Barcelona, els nivells d’emissions locals de l’aire a la ciutat s’han reduït respecte al 2022 i han estat similars als dels anys 2020 i 2021. Així, es confirma una tendència en els últims anys a la reducció de l’NO2, un contaminant molt influenciat per les emissions locals del trànsit, mentre que les partícules PM10 i PM2,5 es mantenen en nivells estancats des del 2013.
Aquest informe fa expressa referència a la millora de la qualitat de l’aire en molts punts d’Europa, confirmant una investigació prèvia d’abast europeu.
Barcelona presenta com a singularitat les ZBE. La implantació de les zones de baixes emissions ha tingut un doble efecte: els vehicles que circulen en dies laborables disposen tots d’etiqueta ambiental i ha contribuït a la renovació del parc, principalment amb la retirada dels vehicles sense distintiu.
Fecavem celebra la millora i posa de relleu l’esforç del sector de l’automoció
Des de la patronal catalana de la distribució d’automoció compartim la importància de la salut de les persones i la necessitat de mantenir un aire net i volem posar de relleu el gran esforç tecnològic i econòmic que està fent l’automoció per assolir aquest propòsit: el canvi de sistemes de propulsions, destacant com a dada la introducció dels vehicles híbrids no endollables i endollables més els elèctrics, que redueixen dràsticament el nivell d’emissions i que actualment ja superen el 50% de les matriculacions. I la transformació dels actuals motors de combustió en aquesta mateixa línia de reducció. Un vehicle diesel actual no té res a veure al de fa una desena d’anys. Aquesta transformació ha estat impulsada per les exigents normatives d’emissions EURO que han de complir els vehicles.
Fecavem alerta de la necessitat de rejovenir el parc mòbil
A España, la mitjana d’antiguitat s’estima en 14,1 anys amb tendència creixent des del 2007 i per això demana una major col·laboració pública per facilitar la ciutadania la retirada de vehicles més antics per uns de nous. El Pla Moves vigent va en aquesta línia però el retràs en els pagaments li resta atractiu. A més, hi ha iniciatives de CCAA i municipals en aquesta línia, que a Catalunya no hi són.
La col·laboració amb l’Administració per l’establiment d’ajudes per part d’aquesta a la compra de vehicles i de descomptes per part de marques i concessionaris, dirigits a la ciutadania per fomentar la renovació del parc mòbil actual i retirar les unitats potencialment més contaminants.
El vehicle elèctric té una important incidència en la reducció de les emissions locals
Fecavem posa de relleu la importància de la introducció del vehicle elèctric perquè redueixen considerablement les emissions, especialment les locals com el NO2. Per fer-ho possible, reclama un major compromís a les Administracions Públiques per assolir una xarxa d’infraestructura de punts de recàrrega i una millora substancial en els pagaments del Pla Moves.
A Europa, el volum del parc i de circulació continua creixent.
Volem posar de manifest que aquesta reducció d’emissions segueix la tendència catalana i europea i s’ha aconseguit -tot i que el volum del parc mòbil de vehicles i de circulació continua creixent-. De manera, que atribuïm aquesta millora en gran part a l’esforç del sector amb corregir les emissions generades.
El major rigor en les ITV
Finalment, Fecavem també destaca el paper de les inspeccions tècniques de vehicles, que en els darrers anys han introduït proves per detectar els vehicles més contaminants.