Skip links

Octubre’24 | Jaume Roura: “Els tres mesos que ens queden, marcaran la tendència econòmica”

Iniciem un mes d’octubre amb molts fronts oberts, potser massa. D’una banda, amb un nou Govern de la Generalitat de Catalunya que té una situació compromesa amb ERC i Comuns. Dos partits que, a priori, no ens donen gaire seguretat perquè el PSC i el president Salvador Illa pugui emprendre el seu propi full de ruta complet i ja inicia un mandat amb una forta feblesa en el Parlament de Catalunya.

Així doncs, l’aritmètica parlamentària no suma, similar al que passa al Congrés dels Diputats a Espanya. I això, veient l’experiència prèvia, acaba sent preocupant. Però cal agafar-se a les coses positives, com ara haver evitat una repetició electoral que desgastaria la imatge de Catalunya i posaria frens al seu desenvolupament econòmic de ple. Cal no seguir condicionats, escoltar l’empresariat i agafar embranzida, un seguit de peticions que ja vaig traslladar al mateix president Illa en la darrera jjunta de Foment del Treball, on també en soc vicepresident. En resum, cal donar els cent dies de confiança.

En l’automoció, ja sabem que el tancament d’any és vital. Els tres mesos que ens queden per acabar el 2024, marcaran la tendència econòmica. Els indicadors que ens arriben avui no són pas dolents, però les incerteses que genera el camp laboral amb reformes obertes, la situació de la crisi migratòria i la pressió fiscal, esdevenen situacions de preocupacions, tal com recull el CIS. Cal estar atents i des de Fecavem volem aportar solucions possibles en la mesura que ens pertoca i escolten.

Per tot plegat, des de Fecavem i el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona, afrontem la recta final d’aquest 2024 amb preocupacions que no es desencallen. D’una bandam el mercat no agafa la velocitat que necessitem. Pel que fa al mercat de VN és una realitat llastrada, mentre que en el mercat d’ocasió VO sí aconseguim que segueixi creixent. Però tenir dues corrents oposades, en aquest cas, fa que fomentem encara més l’envelliment del parc mòbil, el qual necessita de forma urgent una renovació. Ja ens enfilem a més dels 14 anys de mitjana d’antiguitat, anem camí dels 15 i fa relativament poc, tan sols estàvem en els 8 anys. Els incentius fiscals serien una bona solució, però també tenir present la irrupció de la nova tecnologia i els avenços en matèria de seguretat que la indústria de l’automòbil aporta, però es queden en paper mullat si no es veuen en el mercat final.

Per acabar, dir-vos que ja estem preparant el Saló Ocasión, un any més, i esperem que esperem sigui una edició positiva pel sector i, en paral·lel, també la jornada catalana d’automoció per analitzar el mercat present i futur. Us mantindrem informats.

Jaume Roura i Calls

President de Fecavem i el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona