L’arrancada del mes de gener ens dona un mercat de 9.490 automòbils matriculats a Catalunya que versus el gener de l’any 2024 puja un 7,3%. Esperem que continuï així. El Pla Moves 3 continua aturat i, per tant, confiem en la seva reactivació. En l’àmbit d’Espanya, també es registra un augment de 72.322 unitats, un creixement del 5,3% respecte l’any 2024.
Tanquem el primer mes de l’any 2025 i iniciem el segon febrer, un mes de moltes mogudes polítiques, tant en l’àmbit europeu com dins el mateix estat espanyol, havent tombat la proposta, a mitges, proposada pel Gobierno de España al Congrés dels Diputats sobre la famosa llei òmnibus, on recollia com un calaix de sastre que diverses lleis, algunes bones i d’altres molt negatives per a la societat en general. Finalment, la votació, ha fet que les bones tampoc prosperessin, amb la negativa de PP, Vox i Junts. Però cal recordar també que el president espanyol, Pedro Sánchez, va arribar a un acord in extremis amb Junts per tirar endavant un nou reial decret llei òmnibus amb “la pràctica totalitat” dels continguts que tenia el rebutjat la setmana passada al Congrés per la formació catalana. El president de l’Executiu, Pedro Sánchez, va anunciar que després de la darrera reunió del Consell de Ministres i “després d’una llarga negociació” s’ha aprovat un “nou reial decret llei social” que inclou les ajudes al transport públic, la revaloració de les pensions d’acord amb l’IPC, la millora de les pensions mínimes, els ajuts a les llars i empreses afectades per la dona i als afectats pel volcà de la Palma.
Però on volia anar a parar és amb el paper que té Junts al tauler polític ara mateix amb els seus 7 diputats, que són molt importants i en aquest exemple que acabo de citar, s’ha pogut comprovar. Per aquest motiu, la setmana passada vam anar a veure el president Carles Puigdemont a Waterloo. Fecavem i la UPM van liderar aquest viatge on es van convidar empresaris del nostre sector metal·lúrgic i el Consell de Gremis.
L’objectiu? Traslladar al líder de Junts, Carles Puigdemont, les nostres preocupacions empresarials i laborals, que estem patint com a empresaris catalans, i també els espanyols. I, molt concretament, amb les pressions i persecucions empresarials que la ministra de Treball i vicepresidenta del Gobierno, Yolanda Díaz, ens vols imposar sense respectar els drets democràtics que tenim estipulats al nostre país. Per tot plegat, esperem que la recepció del president Puigdemont segueixi el camí del sentit comú. No hi ha treball sense empresaris i empreses, i cal donar suport a-les. Esperem que no afluixi, encara que en la política tot és possible.
En el camp econòmic merament, l’anunci de reducció dels tipus d’interès també aguda i això pot donar una empenta per enfilar el 2025 amb bones perspectives. En paral·lel, les negociacions col·lectives dels tres convenis del metall on la UPM és l’única patronal amb potestat negociadora, entren ja en la fase de negociació. Esperem, entre tots, trobar la millor solució per una causa justa, però la part sindical ha de mirar d’entendre que les empreses necessitem superar un absentisme molt preocupant i una productivitat que cal millorar perquè les paraules de la ministra Yolanda Díaz -“Hay que trabajar menos i ganar más”-, no transcendeixin. Són manifestacions de molt poca responsabilitat com a governant d’un país.
Tot té un límit i les empreses no podem suportar més aquesta pressió i persecució. D’una banda, ja tenim una pressió fiscal prou dura, però si les empreses no són rendibles, no poden funcionar ni créixer, ni reinvertir. En definitiva, crea i mantenir llocs de treball, aquesta és una de les nostres essències. Demanem reflexió i que s’imposi sentit comú per part dels polítics. Una última reflexió. Cal estar atens els plans de formació, ja que els d’enguany són molt interessants.
Una abraçada,
Jaume Roura i Calls
President de Fecavem i el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona