El passat mes de gener, Foment del Treball va presentar un recurs al Defensor del Poble contra l’impost del patrimoni, la supressió del qual contribuirà a desactivar el mal anomenat dúmping fiscal entre territoris. Des de Fecavem, celebrem que ja des de les administracions públiques es comencin a proposar iniciatives per retirar aquest impost que no ajuda a la recuperació econòmica.
D’aquesta manera, el Partit Popular ha presentat un nou recurs d’inconstitucionalitat. Aquest cop, contra dos preceptes dels pressupostos de l’Estat del 2021. Es tracta dels preceptes que blinden l’impost sobre el patrimoni i que, per tant, impedeixen que les comunitats autònomes puguin suprimir-lo totalment. “Espanya és l’únic país de la Unió Europea que manté l’impost del Patrimoni, i l’únic a l’OCDE en què conviu amb altres càrregues que incideixen sobre l’estalvi”. Una anomalia si es mira països socialment molt avançats en drets com Noruega, Suïssa i Holanda o també el mantenen, però compleixen una funció de substitució davant altres tributs o s’integra a l’IRPF.
El PP ha portat davant el tribunal de garanties l’article 66 dels pressupostos de l’Estat, que modifica la Llei de l’impost del Patrimoni i incrementa el tipus marginal del 2,5% al 3,5%. També impugnen la disposició derogatòria d’una part del reial decret 13/2011 que restablia l’impost del Patrimoni amb caràcter temporal, i que ara ha passat a tenir caràcter “indefinit”.
En el comunicat dels populars publicat la setmana passada, asseguren que amb aquest recurs responen a les demandes que els han traslladat “organitzacions de la societat civil, com Foment del Treball, l’Associació de l’Empresa Familiar d’Aragó i altres organitzacions empresarials”. Sense entrar en estratègies partidistes, d’una banda i l’altra, volem subratllar la necessitat per Fecavem i els seus gremis d’anar en aquesta línia.