Skip links

Avançament de les matriculacions de març

L’estudi que la nostra patronal Fecavem ha encarregat a la consultora MSI ens avança la previsió del mes de març, a l’espera de rebre les dades oficials fins passada la Mona de Pasqua. I ens preguntem:

  • Podem donar per bo el 86% d’augment de les matriculacions de turismes d’aquest mes de març si l’any anterior vam estar mig mes confinats?
  • Podem agafar com a referència el mateix mes de fa dos anys?

A les dues preguntes hem de respondre que no, de manera que la referència que adoptem és l’acumulat trimestral i aquest indicador marca una baixada de les matriculacions del 22,8%, que consolida la tendència a la baixa dels dos mesos anteriors.

Indicadors de càlculs estimats de les matriculacions / Font MSI

Si prenem com a referència l’any 2019, es posa de relleu que la davallada del mercat es manté. El tancament trimestral ens deixa una caiguda important. L’atonia del mercat és evident i una dificultat afegida és la manca d’incentius per la compra i renovació del mercat – ens referim als ínfims plans d’ajudes Moves i Renove-, i la pujada d’impostos, el darrer a casa nostra el de CO2.

El període de confinament de l’any 2020, que va des del 14 de març fins a mitjans de maig, no es pot considerar com una referència a efectes comparatius. Durant aquest període, empreses i comerços van tancar persianes i no hi va haver activitat.

D’altra banda, pel que fa a les motocicletes també destaquem una dada per a l’esperança segons previsions: el mes de març del 2021 estem per sobre del 2019. Pel que fa a l’acumulat anual, presenta un indicador acceptable: una caiguda del 8,7% respecte al 2020 a Catalunya.

Indicadors de càlculs estimats / Font: MSI

“El mercat està en recessió”

En paraules del president de Fecavem i el Gremi del Motor, Jaume Roura, “el mercat està en recessió i no ajuda gens haver-ne de front sense estímuls a la renovació del parc i augmentant la pressió fiscal”.

Des del passat mes de gener, s’aplica el barem WLTP per a calcular l’Impost de Matriculació que grava la compra de cotxes i una majoria de motocicletes. La solució adient en moments de recessió de mercat hagués estat neutralitzar aquest impacte fiscal peròla realitat ha estat una altra i cal recordar que és un dels factors determinants en el comportament del mercat.

Roura també es mostra sorprès perquè “el primer perjudicat per aquesta situació és la Hisenda espanyola”. Faconauto també rema en aquesta direcció. La patronal espanyola estimava que la pujada de l’Impost de Matriculació disminuïa la recaptació en 105 milions d’euros el mes de gener. I conclou que “en moments com aquest, el que s’ha de fer és posar les coses fàcils per recuperar l’activitat i no posar més dificultats”.

DESCARREGA’T LES DADES AL NOSTRE INFOGRAM!