La Patronal Foment de Treball Nacional va convocar una webinar sobre l’automoció a Catalunya el passat dia 29 d’abril on vam ser convidats. El sector experimenta una transformació sense precedents i la redefinició de la indústria passa per la innovació, la digitalització i la sostenibilitat.
En el torn de paraula, el President de Fecavem, el Gremi del Motor i UPM, Jaume Roura, va destacar el paper de la distribució des del punt de vista de la tasca del disseny, la planificació i la producció de vehicles per als usuaris finals. La cadena de valor del sector s’inicia en la fabricació de components i vehicles i acaba en la distribució i serveis postvenda.
El President Roura va afirmar: “Tots treballem amb l’objectiu d’oferir el millor servei i satisfacció a milions d’usuaris. Ara bé, hi ha febleses que cal resoldre entre tots, com són la congestió, les emissions, la seguretat i la gestió dels residus”. I va concloure afirmant que “aquest camí no el podem fer sols perquè s’ha de portar a terme col·laborant amb l’administració, ja que les seves decisiones ens condicionen en molts aspectes”.
En la trobada, també van intervenir el President de la Comissió d’Indústria de Foment del Treball, Josep Lluís Cabestany; el responsable de la Direcció General d’Indústrica d’Acció, Tomàs Megía; des de SEAT amb el representant Víctor Remeny; per FICOSA, el repesentant Enric Vilamajó; la portaveu de Foment, Anna M. Sánchez Granados; i des d’AENOR, Gerardo Malvido.
Destaquem les aportacions de Tomàs Megía des d’Acció que ens va donar les línies de la Generalitat de Catalunya que té dissenyades sobre l’automoció, des del punt de vista de la distribució de vehicles i també de la demanda. Pel que fa a la distribució, Megía va identificar com a punts clau per accedir al vehicle: el rènting, la subscripció, la tarifa plana, la compartició i el lloguer. I pel que fa a la demanda, va posar de relleu que aquesta ha de ser menor, basada en la micromobilitat, l’interès per la personalització dels vehicles, el telebretall, el delivery o lliurament de productes i serveis a domicili, i els desplaçaments multimodals.
D’altra banda, la visió de futur que va donar des de la Direcció d’Indústria de la Generalitat, gira sobre sis palanques de canvi:
- Connectivitat del vehicle.
- Circular o la recuperació del vehicle al final de la seva vida útil
- L’automatització de la conducció
- La servitització o la necessitat que les empreses repensin el model tradicional oferint una nova oferta de solucions de servei
- La seguretat del vehicle
- L’electrificació del vehicle.
Esquema marcat des del Govern de la Generalitat