Fecavem, present en el debat de Coches.net, per parlar de les alternatives que ofereix ara mateix el mercat, en un debat convocat per aquest portal de referència de l’automoció.
Detallem les conclusions aportades aquest passat mes d’abril. Així doncs, mai abans, els consumidors havien hagut de superar tantes incerteses com ara ni havien tingut tantes tipologies de cotxes diferents per escollir, segons van remarcar Jaume Gustems, periodista especialitzat en motor de Coches.net; Ramon Caus, director d’Expoelectric; Vicenç Aguilera, enginyer industrial; i Joan Blancafort, portaveu de Fecavem i secretari general del Gremi del Motor, durant l’Esmorzar de Mobilitat ‘Quin cotxe necessito?‘, a càrrec de Coches.net, el marketplace expert en mobilitat líder a Espanya, des de l’auditori d’Adevinta de Barcelona.
En els darrers mesos, les vendes han davallat a tot arreu de forma alarmant, enmig de la falta de components, les dificultats generades per les protestes del sector del transport, l’increment dels impostos vinculats a la mobilitat en general, l’encariment de les diferents fonts d’energia i la tensió geopolítica derivada de la guerra d’Ucraïna. Tot això, es produeix en un moment en què el món de l’automoció s’està transformant cap a una nova mobilitat que té com a objectiu la descarbonització i la digitalització.
En aquest context, el canvi de model cap a un vehicle electrificat, així com el desenvolupament d’infraestructures de recàrrega, la generació d’un entorn digital i connectat i la fabricació d’elements fonamentals com són les bateries, constitueixen les bases del que ha de ser aquest sector industrial en les properes dècades.
Davant d’aquest panorama, molts ciutadans es troben amb el dilema de si és millor comprar-se un cotxe ara o si és preferible esperar a que es defineixin millor les tecnologies i les polítiques públiques per incentivar-les. Preguntats sobre el tema, els quatre experts convocats no van dubtar i animen els consumidors a no tenir por de comprar-se un cotxe ara. “Si tenim en compte que, de mitjana, tendim a canviar-nos de cotxe cada 12 anys, està clar que tot el que comprem ara serà millor que el que hi havia i, per tant, estem fent un favor a la descarbonització”, va remarcar Vicenç Aguilera.
Dit això, tot i que els nous models de gasolina i dièsel són molt més respectuosos amb el medi ambient, el que està clar és que aquestes són solucions temporals i que “els camins de futur estan en els cotxes de bateria, hidrogen i combustible sintètic”, va puntualitzar el mateix Aguilera.
Per la seva banda, Ramon Caus també va coincidir en què “el futur estarà fet d’un mix de tecnologies, però el que sí és cert és que en els propers anys, l’elèctric anirà agafant la davantera i s’imposarà als carburants fòssils”. En aquest sentit, per aconseguir-ho, “la trava més gran segueix sent el preu, que encara és massa car per a una bona part de la població”, va lamentar.
A això, se suma “l’incompliment de la planificació pel que fa als punts de recàrrega”, va destacar el nostre portaveu Joan Blancafort, qui dubta que l’objectiu de deixar de comercialitzar vehicles de combustió l’any 2035, sigui possible si no es posa remei a aquesta problemàtica.
En definitiva, tot plegat fa que molts consumidors encara no vegin clara l’aposta per un cotxe elèctric. En aquest context, Jaume Gustems considera que els microhíbrids, híbrids i, especialment, els híbrids endollables “constitueixen un bon pont cap a l’electrificació del parc automobilístic, sobretot pels qui no fan molts quilòmetres, ja que són vehicles més assequibles que els elèctrics i alhora aconsegueixen que el consumidor utilitzi altres fonts d’energia”.