Talla carrers contra el transport privat però incentiva que els turistes vinguin amb cotxe fins la ciutat
El govern de l’Ajuntament de Barcelona liderat per l’alcaldessa Ada Colau ha aprovat tallar carrers de forma permanent els caps de setmana a partir de la tardor, afegir nous carrils bici i eixamplar voreres. La restricció pel vehicle privat arriba en un moment de necessitat sanitària i de mobilitat d’aquest transport per a la ciutadania, tal com el mateix Ajuntament admet a través d’un comunicat: “Es continua mantenint el canvi en el repartiment modal registrat durant el període de confinament, amb més desplaçaments en vehicle privat que en transport públic, observant-se una recuperació més ràpida dels modes individuals motoritzats que dels col·lectius”.
Admetent des del govern municipal l’acceptació del vehicle privat malgrat la campanya discriminatòria pública que se li dona, decideixen anar contra aquests interessos i afegeixen: “Per evitar que es consolidi aquest traspàs de desplaçaments cap al vehicle privat i alhora garantir la màxima seguretat de la ciutadania, l’Ajuntament de Barcelona ha executat un primer conjunt d’actuacions immediates i d’urgència”. D’entrada, totes elles s’han acordat, novament, sense escoltar en cap moment el nostre sector, procliu a buscar sinèrgies i una convivència i respecte entre totes les formes de mobilitat. De l’altra, admetent que el transport públic no gaudeix d’una seguretat sanitària “del 100%” tal com la mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va declarar a Ràdio 4 el passat dimarts 30 de juny.
En total, el cost d’aquesta campanya arriba als 2,7 milions d’euros. D’altra banda, xoca frontalment amb la campanya que el mateix Ajuntament va presentar només 48 hores enrere. De la mà de Turisme de Barcelona, l’alcaldessa Colau impulsa la promoció del turisme de la ciutat. Una idea totalment encertada ja que considerem, des de Fecavem, que els motors de recuperació econòmica no es poden abandonar en temps de crisi i cal saber reaccionar per evitar mals majors. Ara bé, en aquesta campanya, dividida per fases d’implementació, també s’ha previst fomentar la mobilitat privada dels turistes perquè arribin a la capital catalana. Una d’aquestes ajudes passa per promocionar ofertes atractives d’aparcament de vehicle privat en els pàrquings. Des de Fecavem, creiem que es pot buscar un model que sigui just i equitatiu per a tothom. Ens preguntem si aquestes ofertes d’aparcament no s’haurien de fer, també, a les persones que es desplacen per necessitat, cada dia, amb transport. La necessitat econòmica ha d’anar en paral·lel a les necessitats de la ciutadania.
Novament, considerem que el govern de l’alcaldessa Ada Colau deixa a la improvisació constant l’estratègia d’aquest Ajuntament. Ho hem vist amb la crisi de Nissan: abans de veure les orelles al llop, la Tinent d’Alcalde Janet Sanz demanava que després del confinament, aquesta planta no tornés a obrir a Catalunya. Ara que la realitat confirma els pitjors pronòstics, pretenen abanderar les manifestacions i reivindicacions dels qui estan a punt de quedar-se sense feina. Cal posar més seriositat a una qüestió com la mobilitat ja que d’ella en deriven aspectes diversos i essencials: l’àmbit sanitari, social i econòmic.