Les associacions empresarials i les ONG ambientals s’han dirigit al govern espanyol de Pedro Sánchez a través d’una carta conjunta per demanar a l’executiu un “paquet coherent de mesures per accelerar la transició energètica i ecològica de l’automoció” al nostre país. Amb l’objectiu d’assolir aquest objectiu comú, els promotors d’aquesta iniciativa (AEDIVE, ANFAC, ECODES, FACONAUTO, Fundació Renovables, GANVAM i T&E) han presentat al Gobierno, una sèrie d’actuacions prioritàries per incentivar l’electrificació i descarbonització de la mobilitat:
1) Coordinació de tots els ministeris implicats a través de la Presidència del govern espanyol.
2) Reformar la fiscalitat dels vehicles a través de mesures, com, per exemple, aquelles dirigides al canal empresa, i les ajudes i subvencions a la compra de vehicles elèctrics, tenint en compte criteris ambientals, perquè siguin rebudes pel consumidor i empreses de manera directa, senzilla i previsible.
3) Un Pla Nacional d’Infraestructura de Recàrrega que abordi els problemes específics d’Espanya, com podrien ser les àrees de baixa densitat de població i l’accés a la recàrrega de la població urbana sense plaça privada d’aparcament i crear un Centre Estatal per al desplegament d’infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics encarregat de la coordinació i la governança.
4) Implementació del mecanisme d’eCredits abans de finals de l’any 2024.
5) Un full de ruta per al sector d’automoció d’aquí a 2035.
El sector de l’automòbil suposa per a Espanya prop del 10% del PIB1 i del 9% de l’ocupació, amb un 90% de la producció dedicat a l’exportació, sent a més el segon país europeu a quant a la fabricació d’automòbils. Una realitat que contrasta amb la dinovena plaça (de 27 països europeus) que va ocupar Espanya l’any 2023 quant a percentatge de matriculacions de vehicles elèctrics, fet que suposa un risc per al futur. Tot i això, Espanya s’ha fixat com a objectiu al PNIEC ser líder en l’electromobilitat i assolir els 5,5 milions vehicles elèctrics l’any 2030. A més, la Unió Europea ha establert 2035 com a data límit per comercialitzar vehicles que no siguin de zero emissions. Per això, les organitzacions empresarials i ONG ecologistes consideren que el nostre país necessita actuar amb urgència i posar els mitjans necessaris per aconseguir-ho.
Des de Fecavem, ens sumem a aquest reclam com a patronal adherida a Faconauto i recordem que la mobilitat privada és una solució de mobilitat pel conjunt de la societat i l’automoció, com a sector industrial, és el que continua liderant la inversió en I+D en la recerca d’alternatives més segures i sostenibles.