La IX Jornada de l’Automoció de Catalunya celebrada a Fira Barcelona ha estat el tret de sortida del Salón Ocasión. En el marc d’aquesta jornada, s’han celebrat tres conferències i s’han donat dades de previsió de mercat i també en el torn d’intervencions, el president Jaume Roura ha demanat al Conseller d’Empresa, Roger Torrent, el compromís en diferents línies del sector: revisió de l’impost CO2, agilitzar els tràmits del Moves i més aposta per renovar el parc.
Per la seva banda, les matriculacions de vehicles registraran el 2023 un creixement del 15% a Catalunya, amb prop de 117.000 unitats comercialitzades, segons han avançat avui la patronal nacional dels concessionaris, Faconauto, i la patronal catalana de la distribució, Fecavem, en el transcurs de la IX Jornada d’Automoció de Catalunya, que ha reunit a cent cinquanta professionals de l’automoció a Fira Barcelona, coincidint amb el Saló Ocasió, que ha arrencat avui i s’allargarà fins diumenge al Palau 8 del recinte de Montjuïc.
Per províncies, Barcelona registrarà un creixement proper al 17% (87.000 unitats), Lleida un 15% (6.000 unitats), Tarragona ho farà un 11% (12.900 unitats) i Girona un 11% (11.600 unitats).
Segons han explicat ambdues organitzacions, aquest increment de les matriculacions es deu a una millora en l’aprovisionament de vehicles, cosa que ha fet aflorar la demanda, tot i que el context econòmic i de consum no ha estat el més favorable, principalment per l’increment dels tipus d’interès i el preu del diner. En qualsevol cas, el mercat català d’automoció es troba encara un 32% per sota de les xifres del 2019, quan es van matricular 173.469 vehicles.
Les vendes mantindran aquesta tendència positiva en els tres propers anys, però amb creixements molt curts. Així, l’exercici que ve es matricularan al voltant de 121.000 unitats (+3%) a Catalunya, el 2025 es fregaran les 125.000 unitats (+3%), mentre que el 2026 el creixement seria del 2%, per assolir les 127.000 unitats registrades.
Fre en la descarbonització
Justament, el baix nivell de matriculacions dels darrers anys explica també el ràpid empitjorament en l’edat mitjana del parc automobilístic català, que actualment se situa en 13,4 anys, enfront dels 12,2 del 2019. Per províncies, la pitjor dada la registra Lleida (15,1 anys de mitjana), seguida de Girona (14,3), Tarragona, amb 14,1 anys, i Barcelona, amb 13 anys.
L’esmentada debilitat del mercat i la conseqüent crisi de matriculacions, arrossegada des de la pandèmia pels problemes d’estoc i un context de consum desfavorable, està alentint el canvi de vehicle tant per particulars i famílies com per flotes i empreses, de tal manera que la qualitat de parc automobilístic està empitjorant.
Un altre indicador d’aquest preocupant procés l’agafen els distintius mediambientals que emet la Direcció General de Trànsit (DGT). El 26,2% del parc actual de turismes i tot terrenys a Catalunya no disposa d’aquest distintiu mediambiental. Aquesta xifra engloba principalment els vehicles més antics i menys eficients (models de gasolina anteriors a gener de 2000 i dièsel anteriors a 2006).
A més, segons s’ha traslladat en el transcurs de la Jornada, el 29,9% del parc català té l’etiqueta B, corresponent també a vehicles més vells (turismes de gasolina matriculats a partir de gener de 2000 i de gener de 2006 per als dièsel). Per la seva banda, l’etiqueta C agrupa el 38,3% del total de cotxes catalans, i és on es troben els turismes de gasolina matriculats a partir de gener de 2006 i dièsel a partir de 2014.
El menor percentatge de penetració correspon a les tecnologies més eficients i als cotxes amb menys anys. Així, els vehicles amb l’etiqueta ZERO (elèctrics i híbrids endollables) representen només l’1% del parc, mentre que els etiqueta ECO (híbrids) assoleixen el 4,6%.
Sobre això, les patronals han posat en valor el paper que poden jugar els governs autonòmics per posar al centre de les seves polítiques la descarbonització de la mobilitat i que aquesta s’abordi amb el lema “Mobilitat per a tothom”, combinant l’electrificació i posant en marxa plans de renovació del parc. En concret, davant del Molt Honorable Sr. Roger Torrent, Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, que ha clausurat la Jornada, tant Faconauto com Fecavem han destacat el treball i la col·laboració que mantenen amb la Generalitat per avançar en aquesta direcció.
“El camí més curt per descarbonitzar és, a més d’impulsar l’electrificació, renovar el parc. Posem en marxa plans de desballestament. Ja hem traslladat aquest enfocament a la Generalitat, amb la qual volem treballar de manera molt propera i constructiva. Esperem que aquesta col·laboració es tradueixi en iniciatives concretes que permetin accelerar la descarbonització de la mobilitat sense perdre la perspectiva que aquesta ha de ser per a tothom”, ha indicat Marta Blázquez, presidenta de Faconauto.
Per la seva banda, Jaume Roura, president de Fecavem, ha indicat que “Aquest Saló arriba a la seva edició número 41 oferint un producte seminou amb vehicles de set anys com a molt i lluny d’aquells que no responen a les exigències i els reptes mediambientals i de seguretat. De fet, podem trobar autèntics quilòmetre zero. Aquest Saló és únic i diferent per a Fira ja que el primer objectiu és vendre”. D’altra banda, el president Roura ha reiterat l’agraïment al nou consistori barceloní liderat per l’alcalde del PSC, Jaume Collboni: “Amb la presencia de la Tinent d’Alcalde, Laia Bonet, a la nostra jornada, es certifica que obrim una nova etapa de consens i estem al costat d’ells per treballar conjuntament a favor de la Mobilitat privada i els interessos de la ciutadania”. Paraules que també han estat replicades per la Senyora Bonet. Pel que fa al Conseller d’Empresa, Roger Torrent, Jaume Roura ha demanat “la supressió o reformulació de l’impost CO2 que no compleix amb els objectius econòmics, socials i mediambientals i es tributa únicament a Catalunya amb un greu prejudici per nosaltres”.
En el marc de la cloenda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha ressaltat: “Som un Govern amb vocació transformadora i tenim un objectiu: fer de la mobilitat verda un motor de futur del nostre país”. Així mateix, Torrent ha volgut traslladar que “estem al costat del sector de l’automoció” davant dels desafiaments que afronta cap aquesta mobilitat sostenible. Per això, ha dit, “des del Govern hem fet una aposta per reindustrialitzar i relocalitzar processos de producció, amb l’objectiu de comptar amb el màxim d’elements de la cadena de valor; i hem impulsat una bateria d’actuacions transformadores, en el marc del Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025. Acompanyarem al sector en aquesta transformació, treballarem per generar oportunitats de futur per al teixit empresarial català, per a les treballadores i treballadors del nostre país, per situar Catalunya com a referent de la mobilitat verda del sud d’Europa”, ha conclòs Torrent.
FACONAUTO és la patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques de turismes, vehicles industrials i maquinària agrícola presents al mercat espanyol. Representa els interessos de 2.011 concessionaris dels quals depenen aproximadament les 3.276 empreses del segon nivell de distribució (agències i serveis oficials), la qual cosa totalitza més de 5.300 pimes d’automoció. Aquestes empreses generen 153.747 ocupacions directes, una facturació de 36.137 milions i representen el 2,7% del PIB.
Fecavem és la Patronal Catalana de la Distribució d’ Automoció que representa els comerciants dedicats a la venda de vehicles de Catalunya, que reuneix les quatre províncies de Catalunya: el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona, Corve Girona, Astave Tarragona i l‘Associació Provincial d’Empreses d’Automoció de Lleida. Aquestes empreses superen els 24.000 llocs de treball directes i representen el 2,7% del PIB català.