Des de l’automoció privada catalana, Fecavem i el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona, ens hem sumat al consens de la roda de premsa celebrada per Foment del Treball i Barcelona Oberta aquest divendres, 8 de setembre.
Els motius? Una sentència judicial recent que ha donat la raó als demandants: el projecte de les superilles de Barcelona es va fer alterant i sense estudiar la viabilitat tot respectant el Pla General Metropolità i ordena el retorn a les vies transitòries del carrer Consell de Cent.
Més enllà del que passi a partir d’ara, els canvis es van fer sense atendre a les reivindicacions econòmiques i socials de la ciutadania de Barcelona. A tall d’exemple, cal recordar que Barcelona Oberta agrupa fins a 7.000 comerços que van alertar dels efectes d’alterar el PGM sense ordre.
Volem subratllar que aquest revers judicial al llegat de vuit anys d’incerteses, falta d’escolta i entesa del govern de la ja exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és dura, històrica, contundent i marca un precedent. A més, és el segon revers que pateix l’exalcaldessa ja que el primer va ser també, per la via judicial, tombar la implementació absoluta de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) tal com va ordenar per imperatiu.
Sabem que totes les ciutats fan projectes de transformació, però cal destacar que en cap gran capital generen la forta confrontació social com passa a Barcelona. El consens implica renúncies per part de tothom, no tan sols d’una banda. I la situació és límit.
Les afectacions del Pla són variades: ara els cotxes passen per altres carrers, els comerços els canvia les coses i els veïns també. Nosaltres ens sumem a la predisposició al diàleg amb el nou equip municipal liderat per l’alcalde socialista, Jaume Collboni. El projecte impugnat és un projecte d’abast municipal i no de carrer. Actualment, no hi ha estudis del seu abast en l’economia, circulació i socials, tan sols un dossier de 20.000 pàgines amb xifres sense justificar i dades fragmentades. Cal seure, dialogar i ordenar la ciutat.