Amb el títol “Conflictes de consum: judicialització o arbitratge? Arbitre o Jutge”, el Director de la Junta Arbitral de Consum a Barcelona, Gaietà Sala, convoca xerrades per diferents districtes de Barcelona amb l’objectiu de donar a conèixer el paper de les juntes arbitrals a la gent gran, comandament i treballadors, persones amb responsabilitats, equip tècnic, associacions, col·legis professionals i comerç de proximitat, entre d’altres col·lectius.
L’arbitratge públic presenta avantatges evidents com són la gratuïtat, la imparcialitat i neutralitat, la voluntarietat i l’agilitat en la resolució de conflictes, mitjançant laude arbitral.
Els ciutadans poden recórrer a aquest mitjà per la resolució de conflictes i la Junta Arbitral de consum proveeix a les empreses un distintiu oficial d’adhesió al sistema arbitral, que representa un signe de confiança i aporta un plus de servei i un factor de qualitat i professionalitat. A Catalunya hi ha 65 juntes arbitrals repartides per tot el territori, al servei dels consumidors i les empreses.
En la seva visita a la nostra seu, Gaietà Sala va lliurar una àmplia memòria de la Junta Arbitral amb un recull de laudes, (la versió digital resumida la trobareu resumida en aquest enllaç).
Hem de destacar que les reclamacions del sector de l’automoció representen només un 3% del seu conjunt, i posa de manifest la baixa conflictivitat en el nostre sector, doncs les empreses proposen solucions amistoses als seus clients.
Fecavem va advertir la singularitat del sector de l’automoció, doncs cada compra de vehicle es registra a la DGT (matriculacions o/i transferències) i va destacar que en el vehicle d’ocasió, el venedor no pot repetir contra la marca productora, a diferència dels productes nous. També va servir per identificar els punts que preocupen més al nostre sector de l’avantprojecte de reforma del codi de consum català.