Skip links

Informe de les matriculacions d’agost: baixen respecte el 2023

A grans trets, tant els automòbils com els vehicles de dues rodes, tenen un descens negatiu respecte les matriculacions del mes d’agost del 2023. Analitzem les xifres absolutes i desgranem els motius en l’Informe mensual. En paral·lel, també podeu consultar tota la Informació gràfica del mercat i les matriculacions, aquí.

Icono

Descripción generada automáticamente

Automòbils de turisme 

Les matriculacions baixen un -5,9% amb 7.060 unitats, canviant una vegada més la tendència del darrer mes. El mes anterior, el mes de juliol, van baixar i de nou es reverteix la tendència. Per canals, empresa matricula 818 unitats, amb un decrement del 5,5%. Particular matricula 5.172 unitats, amb un decrement del 0,6% i una quota de mercat del 73,3%. Lloguer -rentacar matricula 80 unitats i baixa un 50,6%. Les automatriculacions tàctiques dels concessionaris baixen pràcticament un 14,5% i el rènting baixa un 57,1%, amb 99 unitats.

A nivell estatal, les matriculacions baixen un 3,5%, 52.354 unitats, on destaquem que el canal particular puja un 2,5%. El pes de Catalunya en el conjunt nacional se situa en el 13,4%.  Amb tot això, tanquem l’acumulat de l’any amb un lleuger descens de les matriculacions d’automòbils de turisme, que registren un -0,7 % i correspon a 76.873 unitats.

Icono

Descripción generada automáticamente

Vehicles comercials

El mercat català suma 939 unitats, un 8,2% mensual, mentre el mercat estatal suma 8.939 unitats, un -12,7%. El pes de Catalunya en el conjunt del mercat nacional és del 10,5%. 

En el que portem d’acumulat de l’any, el mercat català suma 11.156 unitats, un +7,2%, mentre el mercat estatal suma 109.516 unitats, un  +16,3%.

Vehicles de dues rodes

El mercat català suma 3.137 unitats, un -0,8% mensual, mentre el mercat estatal suma 16.510 unitats, un +1.9%. El pes de Catalunya en el conjunt del mercat de VO nacional és del 19%. 

En el que portem d’acumulat de l’any, el mercat català suma 33.104 unitats, un +4,6%, mentre el mercat estatal suma 153.544 unitats, un +4,3%.

Valoració de les dades

El mercat automobilístic afronta incerteses davant l’estancament de les vendes i la manca d’incentius efectius.

Agost, tradicionalment un mes de poques vendes a causa de les vacances, ha tornat a mostrar xifres planes en el mercat automobilístic, similars a les del mateix mes de l’any anterior. A aquesta situació s’afegeixen les preocupants oscil·lacions en el sector durant els darrers mesos, que han frenat la recuperació observada des del 2023.

El debat sobre l’ús del cotxe privat i la incertesa en l’elecció de la motorització, genera confusió entre els compradors i paralitza la intenció de compra de vehicles nous, més segurs, nets i rendibles. En aquest context, reivindiquem la necessitat d’impulsar polítiques d’incentius que fomentin la renovació del parc automobilístic, tant en ciutadans com en empreses, cap a opcions més sostenibles, ja que els vehicles més contaminants són precisament aquells que no es renoven.

El canal de vendes a particulars, és a dir, les vendes directes de concessionaris a famílies, es va destacar a l’agost, representant el 73% del total de les vendes a Catalunya, en detriment d’altres canals com l’empresarial i el de lloguer, que han tingut menys participació en el mercat.

No obstant això, la preocupació persisteix per l’estancament en les matriculacions de vehicles electrificats, un senyal clar que cal repensar els estímuls que accelerin l’adopció del cotxe elèctric al nostre país.

La desacceleració de les vendes s’agreuja pel fre en la renovació de flotes per part d’empreses, en un moment en què la transició cap al cotxe elèctric avança a un ritme més lent del que s’esperava. Així, el mercat automobilístic continua operant amb volums gairebé un 30% per sota els nivells prepandèmia i, de seguir així, es mantindrà per sota del milió d’unitats venudes per cinquè any consecutiu.

Des de Fecavem demanem una major col·laboració públic-privada i l’impuls de mesures contundents i efectives per renovar el parc mòbil de vehicles, en compliment amb les normatives europees que marquen uns objectius d’electrificació que, a Catalunya concretament, no s’estan assolint. 

Fecavem continua donant mà estesa al nou Govern de la Generalitat de Catalunya per poder assolir els objectius mediambiental i d’electrificació compromesos en el marc de la UE.  Cal estimular la compra de vehicles, semblant als plans autonòmics de la comunitat autònoma de Galícia, la de Cantàbria o el model que segueix l’actual Ajuntament de Madrid, els quals han tingut una molt bona acollida pels compradors. Són plans que corregeixen l’esmentat 14,2 anys d’antiguitat del parc, la mitjana espanyola que creix any rere any.