Aquest mes, dediquem l’entrevista a conèixer el perfil de Jaume Roura Banús, CEO de Grup Lesseps. L’any 1969, el seu pare, Jaume Roura Calls, inicia l’activitat empresarial com Agència SEAT i MULTIMARCA. D’això, ja han passat 54 anys, però és l’any 1989 quan va obrir les portes a la ciutat de Barcelona amb el primer concessionari SEAT exclusiu de tot l’Estat espanyol, promogut per l’actual president de Fecavem. Atesa la seva activitat anterior com a empresari del món de l’automòbil i la seva alta estima per la marca de la Zona Franca, Jaume Roura Calls emprèn aquest camí ple d’èxits.
Coincidint aquesta època amb la construcció de la nova fàbrica SEAT a Martorell, Lesseps Motor ja es manifestava com a referent en la comercialització i manteniment de SEAT a Barcelona i la seva província. El nivell de l’oferta integral de Lesseps Motor permet que, des d’aleshores, la concessió lideri els diferents rànquings de qualitat que la marca promou. Des de l’Infogremi del mes de novembre, ens endinsem en aquesta empresa de la mà de Jaume Roura Banús.
Quan parlem de Lesseps Motor ens referim a un grup que parteix de l’èxit empresarial familiar…
Efectivament. Fa més de 50 anys, el meu pare va tenir l’empenta d’obrir una agència a Vilassar de Mar venent SEAT. Aquell projecte ambiciós, basat en distribuir la marca SEAT pel territori català, es va consolidar dues dècades posteriors, l’any 1989, amb l’obertura d’un del primers concessionaris SEAT exclusius al país: Lesseps Motor a l’Avinguda Vallcarca de Barcelona. Posteriorment, l’any 2000 i, després d’un periple de cinc anys en una multinacional alemanya, -que res té a veure amb l’automòbil-, m’incorporo a l’empresa familiar… Tot i que mai hi vaig deixar de ser-hi. Durant els següents anys, vam anar replicant el model a diferents punts del territori català. Primer vam obrir el 1996 a Martorell i Igualada; l’any 2007 aterrem a Mataró just acabar d’esclatar la crisi. Vam lluitar perquè el 2011 inauguréssim a Badalona, i el 2013 a Blanes. I ja en el 2017, afegim una benzinera i posem en marxa la comercialitzadora de recanvis originals PRO-SERVICE de la mà del Group Volkswagen a Mataró. L´any 2018 entrem a la marca VOLVO des de la zona de Mataró i la comarca del Maresme. I més recentment, l’any 2021, inaugurem el CUPRA Garage a Mataró i cap a finals d’aquest 2023, ja t’avanço que obrirem CUPRA a Badalona.
Deu ni do…
És important créixer, però saber quan fer-ho encara ho és més. D´aquesta manera, ja hem aconseguit cobrir fins a tres segments de mercat: el generalista amb SEAT, l’esportiu i semi-premium amb CUPRA i el Premium amb VOLVO. Sempre hem intentat créixer amb les marques que representem. D’aquesta manera, som servei PV de Volkswagen a Martorell, gestionem l’empresa de Recanvis Pro-Service a la zona del Maresme i part del Vallès Occidental, i seguim creixent amb la part de VOLVO amb els serveis PV de Link&Co i Polestar.
I què significa això?
Tot i ser una empresa familiar no parem de buscar noves oportunitats, adaptant-nos al nou model de negoci i al nou concepte de mobilitat. El nostre equip humà és el nostre puntal, el que ens anima a tirar endavant amb nous reptes. L’equip humà ja que ha crescut amb nosaltres, han anat tenint diferents tipus de responsabilitats i avui són uns grans professionals. Ens adaptem ràpidament a les circumstàncies canviants del sector, i sempre procurant fer les coses mirant al futur, oferint el millor servei i posant al client al centre de tots el nostres esforços.
CUPRA sembla la marca de moda ara mateix…
Absolutament, CUPRA és la gran aposta del grup. La marca busca impulsar un nou concepte de mobilitat i revolucionar la indústria. Tot això, sense deixar de banda SEAT, ja que ambdues marques van de la mà. Però també VOLVO està imprimint un estil totalment innovador en les seves decisions i en com afronten el futur de la mobilitat i s’ha de posar en valor.
Comentaves el boom elèctric, precisament en un moment on les formes de combustió estan en ple procés d’experimentació.
Així és, SEAT compta amb tota la gamma de tecnologies i m’agradaria posar l’accent en el GNC o gas liquat. Pot suposar una gran alternativa cap a la transició dels motors de combustió. De fet, disposem de vehicles híbrids (benzina – GNC). A més, el gas té una doble vessant sostenible: per una banda, en termes mediambientals, aquest s’obté del compostatge. Per l’altra, econòmicament parlant, amb 3 euros pots recórrer fins a cent quilòmetres. Constitueix una tecnologia que potser, entre tots, no hem sabut aprofitar, com a gran eina de transició entre petroli i l’electrificació.
I l’altre gran boom sembla que està sent el vehicle d’ocasió, sobretot arran de la crisi de microxips i primeres matèries que va desencadenar la covid…
En essència, Grup Lesseps sempre ha apostat per l’explotació del vehicle d’ocasió i volem continuar fent-ho. I des de salons i fires, és per això que seguim invertint i dedicant recursos per encara ser més presents i enfortir-nos. Aquest segment des de fa uns anys es troba a l’alça i està en el nostre ADN.
Anteriorment, has parlat de diferents punts físics de venda que Grup Lesseps té a Catalunya, però el vostre perfil de client va més enllà de casa nostra?
Per descomptat, i això és gràcies a la digitalització. Malgrat que també et diria que aquell client que ens compra a nosaltres el cotxe sense haver-nos visitat, ha estat de forma presencial en un altre lloc prèviament per veure el producte abans de decidir-se. En conclusió, Internet ha fet que puguem vendre des de Barcelona i voltants, a qualsevol lloc; sobretot en clau de vehicle d’ocasió, més que els nous. Cal destacar però, que actualment el mercat online està totalment barrejat i quan et connectes, cal saber distingir el perfil professional d’un de particular.
En aquesta línia: quines tres qualitats ha de tenir un bon comercial d’automoció? El Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona aposta per la formació dels joves en aquest àmbit i és una de les FP més demandades actualment.
Et diria que les tres qualitats que ha de tenir un bon comercial són: perseverança, rapidesa i honestedat. En primer lloc, la perseverança perquè s’ha de ser constant, ferm i pacient, i així aconseguir guanyar la major part de vegades. En segon lloc, la rapidesa: anys enrere, era habitual que un client/a després d’una oferta et digués que s’ho pensava, que ho volia comentar amb el seu cercle més proper i tornés. Ara, és diferent, només tenim una oportunitat i s’ha de fer bé a la primera amb l’objectiu de tancar la venda. I, finalment, l’honestedat, hem de crear fidelitat entre els clients, les marques que representem i nosaltres. Actualment, es parla molt de producte revolving, que consisteix en que et quedes un vehicle i el tornes al cap de quatre anys perquè te’n quedes un de nou, o el refinances, o… te’n vas amb una altra marca. Però si som honestos, el client mai marxarà.