El mes d’agost ens deixa una important novetat política, el nou Govern de la Generalitat de Catalunya liderat pel president Salvador Illa, que tanca una etapa de mesos d’interinitat.
La interlocució entre l’Administració Pública i el sector privat és més necessària que mai perquè l’activitat econòmica està condicionada per una llarga llista de normatives que cal complir, com siguin l’ús de l’aigua derivat de la sequera, la prevenció de riscos laborals o els idiomes dels manuals d’ús dels vehicles. Ens podem posar o no d’acord amb el que diuen, però ara ja tenim interlocució.
El sector de l’automoció, des del punt de vista del nostre país, travessa un moment clau amb molts reptes per davant. La seva capacitat tractora, ocupacional i exportadora mereixen una especial atenció. L’any 2023 ha recuperat la vuitena posició del rànquing mundial, que no és poca cosa.
El Govern català ha de vetllar perquè SEAT potenciï la seva presència aquí i que la xinesa Chery, que va anunciar la seva arribada, aterri, fabriqui i recuperem el buit dels japonesos de Nissan, i així enfortir el teixit industrial i ocupacional català.
Cal fer front a la necessitat de personal que reclamen les empreses i canalitzar els talents dels joves eficientment. L’atracció i retenció de talent és un cavall de batalla que cal afrontar i cal canalitzar la vitalitat del jovent cap a les empreses.
Així doncs, no podem obviar la realitat. Amb un parc mòbil que envelleix fa desenes d’anys, una tendència que no canvia. S’està intentant amb el vehicle electrificat. Hi ha moltes esperances en què sigui així però els darrers indicadors alerten en vermell que les peces no encaixen. Des de Fecavem a Catalunya i Faconauto a Madrid treballem en dues línies d’acció: la millora del programa d’ajuts Moves centrat en els vehicles electrificats, transformant-lo amb una ajuda immediata en el moment de la compra. I els programes d’ajuda a la compra de vehicles nous i seminous de menys de tres anys, condicionat a la baixa d’un vehicle vell. No és fàcil perquè aquestes unitats més antigues són aptes per circular i tenen valor, però amb la seva retirada introduïm unitats més netes i segures.
El nou Govern ha de valorar seriosament els pros i contres de l’Impost sobre les emissions de CO2, sense apriorismes. Als catalans, portar sols aquesta bandera ecològica ens desposiciona amb l’entorn. Acumulem experiències i arguments en aquest sentit que compartirem amb el nou Govern de Catalunya.
Per tot plegat, cal assumir canvis profunds en la nova mobilitat perquè les necessitats de moure’s creixen. Estem per una mobilitat que doni resposta a les necessitats dels ciutadans i les empreses, potenciar que els desplaçaments siguin segurs, nets d’emissions i eficients. La mobilitat en vehicle privat és clau a Catalunya perquè és capilar i arriba a tot arreu com cap altra solució de transport de persones i mercaderies. Des del nostre Infogremi de setembre, podeu desgranar tots els aspectes més rellevants de l’actualitat tant en serveis als nostres socis com informacions rellevants que volem donar a conèixer.