El 2020 ha servit per consagrar el vehicle privat com la forma més segura de viatjar. Des del punt de vista sanitari però també de tots els protocols de seguretat que venim complint sota l’exigència de la DGT i la Unió Europea. Ara bé, les caigudes de matriculacions certifiquen que les ajudes són insuficients. No són unes ajudes donades en va o amb una certa condició d’avantatge respecte els altres sectors. Cal recordar que el Pla Renove arriba després d’anys de lluita reclamant acció i que tot i així, continuem a la cua d’Europa pel que fa a les ajudes. Però ara també sumem els entrebancs que ens fan viure amb preocupació tot plegat. Anem a pams.
En l’àmbit estatal, Fecavem coincideix en la línia de les grans patronals del motor: Faconauto, Anfac i Ganvam. Quina és? La caiguda acumulada de les matriculacions arriba al 35% i per rematar-ho, tenim a sobre l’espasa de Damocles: l’increment de l’Impost de Matriculació a partir del gener del 2021. Realment tan poc ens sabem adaptar als canvis que la pandèmia marca i a l’administració li costa tant reaccionar? No som els únics. Les quotes d’autònoms augmenten 24 euros més, rodó!
En l’àmbit català, teníem l’esperança de seguir mantenint les converses amb el Govern. Des del vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, als responsables d’Empresa: primer amb la consellera Àngels Chacón i ara amb el conseller Ramon Tremosa. Les converses? Conegudes per a tothom. La Generalitat no fa cas a la petició d’anul·lar l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni durant el període que duri la pandèmia. Ho havia corregit en la primera onada però en aquesta segona no ha considerat la petició cursada per Foment, UPM, RACC, Cambra de Comerç i la nostra patronal.
En l’àmbit local de l’àrea metropolitana de Barcelona, s’accelera la pressió sobre el vehicle privat, en una clara aposta per promoure el transport públic col·lectiu, la mobilitat a peu i bicicleta dintre de l’àmbit urbà. La capital es desmarca de les rodalies on el vehicle privat regna i cada vegada es fa més grossa l’escletxa entre la metròpoli i l’entorn.
Així les coses, aquesta és la meva pregunta pels governants: quan reaccionareu?
En fi, aquest any excepcional ens situarà a un final de exercici amb una caiguda del mercat de un 35% pendent del comportament de desembre, esperem que la campanya que posem en marxa tingui un efecte positiu com a nova experiència, i cal que en preparem per afronta el 2021. Ens hem de reinventar doncs no ens ho posaran gens fàcil.