Skip links

Matriculacions, gener 2025: “Pugen un 7,3% respecte l’any passat”

L’arrancada del mes de gener ens dona un mercat de 9.490 automòbils matriculats a Catalunya que versus el gener de l’any 2024 puja un 7,3%. Esperem que continuï així. El Pla Moves 3 continua aturat i, per tant, confiem en la seva reactivació. En l’àmbit d’Espanya, també es registra un augment de 72.322 unitats, un creixement del 5,3% respecte a l’any 2024. Us detallem l’Informe matriculacions del mes de gener de la mà de Joan Blancafort, Secretari General i Portaveu de Fecavem.

Automòbils de turisme

Resultat mensual i detall per canals

A Catalunya, les matriculacions han augmentat un 7,3%, arribant a les 9.490 unitats. Els darrers mesos de l’any, el mercat de turismes manté una dinàmica positiva. Per canals, les empreses han matriculat 1.423 unitats, amb un increment de l’11,5%. Els particulars han matriculat 6.388 unitats, amb un increment del 4,7% i una quota de mercat del 67,3%. El lloguer (renta car) ha matriculat 171 unitats, amb una pujada del 30,3%. Les automatriculacions tàctiques dels concessionaris han pujat un 5,5% amb 1.323 unitats, mentre que el rènting ha pujat un 151,5%, amb 171 unitats.

En l’àmbit estatal, les matriculacions han pujat un 5,3%, amb 72.361 unitats. Destaquem que el canal particular ha crescut un 10,7%, quan el mercat català baixa un 14,3%. El pes de Catalunya en el conjunt nacional se situa en el 13,1%.

Previsió de tancament anual

La previsió per l’exercici 2025 és una pujada del 2% amb un total de 124.000 unitats a Catalunya i s’ha concretat en una pujada del 7,3% anual, superant la nostra previsió inicial. A Espanya, la previsió estimada és d’1.027.000 unitats i un increment de l’1% i el resultat acumulat de 5,3%, millor que el previst.

Vehicles comercials

Resultat mensual

El mercat català ha sumat 1.483 unitats mensuals amb una pujada del 4,2%. Mentre que el mercat estatal ha sumat 12.520 unitats, un +12,1%. El pes de Catalunya en el conjunt del mercat nacional és de l’11,8%.

Previsió de tancament anual

La previsió per l’exercici 2025 és una pujada del 3,5% amb un total de 17.385 unitats a Catalunya i s’ha concretat en una pujada del 4,2% anual, superant la nostra previsió inicial. A Espanya, la previsió estimada és de 170.826 unitats i un increment del 3% i el resultat acumulat d’11,8%, millor que el previst.

Vehicles de dues rodes

Resultat mensual

El mercat català ha sumat 3.167 unitats, amb un decrement mensual del 4,3%, mentre que el mercat estatal ha sumat 13.701 unitats, un augment del 0,3%. El pes de Catalunya en el conjunt del mercat de VO nacional és del 23,1%

Previsió de tancament anual

La previsió per l’exercici 2025 és del -0,6% amb un total de 52.861 unitats a Catalunya i s’ha concretat en una baixada del 4,3%  aquest mes, per sota de la nostra previsió inicial. A Espanya, la previsió estimada és de 238.671 unitats i un increment del 0,6% i el resultat acumulat de 0,3%, en la línia del pronosticat.

Valoració de les dades pel portaveu de Fecavem, Joan Blancafort

Fecavem urgeix una solució pel programa MOVES III. El pla Moves III i les desgravacions fiscals són els instruments principals per a impulsar la compra de vehicle elèctric i la no convalidació del Decret “òmnibus” causa un greu perjudici als ciutadans i les empreses que havien sol·licitat aquest ajut i al sector de l’automoció, que ja no disposa d’aquest revulsiu. Cal recuperar la vigència del pla.

L’envelliment del parc, el problema de fons. En referència a les emissions ambientals i  la seguretat viària, continuem subratllant que, objectivament, les emissions dels vehicles sense etiquetatge ambiental o B contribueixen de manera decisiva a la contaminació derivada de la mobilitat, així com que el risc de sinistralitat és major. Fecavem ha elaborat un estudi del parc mòbil categoritzat per etiquetes ambientals, que posa en relleu la importància d’aquesta mida per a un gran nombre de ciutadans i empreses.

Fecavem proposa al Govern de la Generalitat un Pla Renove per incentivar la renovació del parc i pal·liar les restriccions previstes que afecten els vehicles sense distintiu ambiental o etiqueta groga B. Des de la nostra institució hem demanat aquest mes de gener un pla de renovació del parc de vehicles, prenent com a referència el que ja està en funcionament en altres territoris com Galícia, Madrid, Cantàbria o La Rioja.

Important correcció en les motoritzacions. A Catalunya, la matriculació de turismes de benzina ha caigut un 20% i els dièsel un 22%. Els beneficiats han estat els híbrids no endollables i l’elèctric. L’entrada en vigor de la normativa de la UE que corregeix a la baixa la mitjana d’emissions motiva aquesta transformació.

Cinquè mes consecutiu de pujada. Es manté la tendència de creixement generalitat en vehicles, llevat de les dues rodes.

L’entrada en vigor de la normativa Euro5+ va accelerar les matriculacions de vehicles de dues rodes el mes passat i condiciona les matriculacions de gener. Amb el nou any entra en vigor la denominada Euro 5+ aplicable a vehicles de categoria L -motocicletes i ciclomotors-. L’Euro 5+ és la segona fase de l’Euro 5, que inclou nous requisits referits al sistema de diagnòstic del vehicle (OBD) per a totes les categories, així com els requisits Euro 5 per a trial, enduro i altres categories de quadricicles. Una vegada vençut el termini el mes passat, aquest mes s’ha produït una contracció de les matriculacions.