Skip links

El vehicle elèctric es frena

La prestigiosa marca Ford serveix com a exemple per il·lustrar el nostre titular. Des dels Estats Units, ens arriba la notícia que Ford ha fet marxa enrere en la seva estratègia del cotxe elèctric, assumint uns elevats costos extres ja que suspen inversions, ajorna la posada en marxa d’una nova planta industrial i cancel·la nous productes.

D’aquesta manera, el fabricant d’automòbils assumirà un cost extra de 1.900 milions de dòlars per la mesura als Estats Units i aprofitarà per reposicionar la seva estratègia de proveïment de bateries elèctriques. Aquesta estratègia empresarial té repercussió en les matriculacions i el mercat del vehicle d’ocasió, com queda palès en els gràfics que acompanyem.

L’electrificació de l’automoció és una aposta europea amb un escenari 2035 que es va anunciar obertament i que ha introduït normes que impulsen substancials canvis en les estratègies dels grans fabricants i que obre una oportunitat de negoci a moltes noves empreses que creuen en el vehicle elèctric.

Des d’Espanya i Catalunya, seguim el PNIEC o Pla Integat d’Energia i Clima que persegeuix una reducció de les emissions ambientals, marcant uns objetius anuals que no s’estan complint, segons informa ANFAC en el seu baròmetre d’electromobiltiat, que s’actualitza trimestralment.

El nou escenari de l’electrificació ha de ser fruït de la col·laboració pública i privada i ens trobem en aquests moments, en un punt d’inflexió que cal reconduir. Cada agent, cada operador treurà la seva valoració respecte a aquesta realitat, però el que s’evidencia és que cal introduïr importants canvis per redreçar el camí que vam iniciar fa uns anys.

En aquesta línia, us recomanem la darrera entrevista al portaveu de Fecavem, el secretari general Joan Blancafort. Per al canal televisiu Betevé, Blancafort argumenta que entre els motius de la desacceleració hi ha la “manca de confiança dels futurs compradors”, les dificultats per trobar una xarxa de recàrrega extensa i els retards a l’hora de rebre les ajudes estatals per adquirir vehicles d’aquestes característiques. Blancafort recorda que “Barcelona està ben abastida pel que fa a punts de recàrrega”, però reconeix que el problema arriba quan “et vols moure i viatjar per la resta de Catalunya o Espanya”. Creu que cal invertir per millorar la xarxa. A la ciutat hi ha 1.000 punts de càrrega i l’objectiu és arribar als 3.000 punts de cara al 2025.