El Pla Moves III, un ajut públic per fomentar la compra de vehicles electrificats, pateix un gran retard en la seva aplicació i, des d’usuaris finals fins els mateixos centres de distribució d’automoció, hem reclamat millores i agilitzar tot el procés.
Així doncs, en el marc de l’Automobile Talks celebrat aquest dilluns per la Patronal Fecavem, el Cap de l’Àrea d’Estalvi i Eficiència Energètica de l’ICAEN, Lluís Morer, ha admès que duplicaran els equips administratius de 15 persones a 30 aquest mateix mes de juliol i esperen acelerar el ritme de pagaments a partir de la propera tardor.
En aquest sentit, Morer no descarta reforçar, encara més, amb un equip extern i amb un procés de justificació simplificat que millorarà els temps d’espera. L’ICAEN assegura que aquest estiu servirà per formar el nou equip que s’incorpori.
Les ajudes actuals del Moves III tenen un tràmit reglamentari previst de 180 dies. Actualment, Fecavem constata que aquest període pot superar l’any arribant a casos registrats que superen els 500 dies.
Aquest retard es tradueix en exemples com: “Et compres un cotxe am un ajut de 5.000 euros, fas l’esforç per anar cap a un procés d’electrificació i ho acabes cobrant pràcticament dos anys. Dilatat tant en aquest temps, perd el sentit de l’ajut pròpiament”, lamenta el portaveu de la patronal, Joan Blancafort.
Des de Fecavem es demana:
– Les ajudes siguin directes a través d’una reducció del tipus de l’IVA, amb una deducció sobre l’IRPF o l’Impost de Societats, segons el cas.
– També s’ha posat de manifest que el termini de 12 mesos en els vehicles d’ocasió queda curt i caldria que també fos vàlid per aquells de fins a 3 anys. Una oportunitat perduda.
– Fecavem valora positivament les mesures empreses per l’ICAEN, però hi ha un efecte embut en la gestió administrativa del pla.
– Dels 187 milions d’euros del Pla, en aquests moments, només se n’han pagat al beneficiari 4,6 milions d’euros.
Aquests problemes s’han detectat a Catalunya, però l’aplicació en altres comunitats autònomes també passa. Per tant, cal que el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, que és el responsable de l’IDAE, replantegi el disseny de circuit administratiu que ha donat ja que és molt complex i de difícil compliment per part dels gestors d’aquests plans.