El Gobierno d’Espanya amplia el termini de vigència del programa de suport per a la mobilitat elèctrica MOVES III fins al 31 de desembre, amb l’objectiu de promoure la mobilitat elèctrica, incentivar la compra de vehicles i el desplegament d’infraestructures de recàrrega.
D’aquesta manera, les comunitats autònomes -entre elles la catalana- poden continuar distribuint ajudes.
Nous incentius
El Reial decret contempla un nou incentiu fiscal per a les empreses i autònoms que actualitzin les flotes de vehicles. Es realitzarà a través de la lliure amortització de l’impost de societats o de l’IRPF en el cas dels autònoms per a inversions el 2024 i el 2025 en vehicles elèctrics i infraestructures de recàrrega. Més enllà del Moves III, l’Executiu de Pedro Sánchez va aprovar a mitjans de l’any passat una deducció de fins a 3.000 euros en l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) per a la compra de vehicles elèctrics de fins a 54.450 euros.
També recull una nova partida de 50 milions d’euros per a la transformació sostenible de flotes de vehicles pesants de transport de passatgers i mercaderies per carretera. Igualment, la norma incorpora incentius fiscals perquè empreses i autònoms apostin per la renovació de la seva flota.
Consideracions des del sector
Respecte a aquest anunci realitzat per la vicepresidenta primera del Govern i responsable d’Hisenda, María Jesús Montero, la patronal nacional Faconauto fa les següents consideracions:
- Valora positivament la mesura perquè dona certa certesa als compradors, que podran seguir accedint a les ajudes per adquirir vehicles electrificats almenys fins a final d’any. Addicionalment i també fins al 31 de desembre, els compradors disposen d’una desgravació del 15% en l’IRPF per la compra de vehicle elèctric.
- Sobre això, és important la dotació extra de 50 milions d’euros assignats al Programa de transformació de flotes de vehicles pesants de transport per carretera (conegut com a Moves Mitma), ja que permetrà atendre les sol·licituds que van quedar pendents després d’haver-se esgotat els seus fons.
- Malgrat l’increment pressupostari, considera que les ajudes directes a l’electrificació no seran realment eficaces fins que la seva tramitació sigui més àgil i el comprador no rebi l’ajuda en el moment de l’adquisició, com ve advertint el sector.
- Les empreses haurien de ser una palanca fonamental per a l’expansió del vehicle electrificat, per la qual cosa s’hauria d’aprofundir en els incentius i ajudes a aquest segment.
- És crucial que, a més de mesures a curt termini, el govern d’Espanya coordini, des de Moncloa i al costat del sector, iniciatives estructurals enfocades en el mitjà i llarg termini, ja que serà la manera d’aconseguir un impuls visible de les matriculacions de vehicles electrificats al nostre país. Només d’ aquesta manera, es podran salvaguardar les inversions presents i futures vinculades a la descarbonització de la mobilitat.
- Espanya té el potencial de mobilitzar un major nombre de ciutadans que, per renda disponible, hàbits de mobilitat i gamma de vehicles, poden adquirir un vehicle electrificat, per la qual cosa mesures com les anunciades avui i altres de més calat resulten fonamentals per atreure aquesta base més àmplia de compradors.
Fecavem ha demanat a ICAEN que activi l’ampliació de pressupost perquè en aquests moments està esgotat i hi ha oberta llista d’espera, així com recorda que cal reduir l’interval de temps entre sol·licitud d’ajut i pagament efectiu del mateix.