Skip links

Entrevistem Alfonso Lluzar, president del Col·legi de Gestors, en el seu comiat

Acomiadem Alfonso Lluzar, President del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya. Al capdavant d’aquest Col·legi ha liderat grans canvis que també han afavorit el nostre sector i Gremi del Motor i, coincidint amb el seu adeu, volem repassar la seva trajectòria.

Alfonso Lluzar és Gestor Administratiu i advocat en exercici, Alfonso Lluzar és el director gerent de Lluzar & Macau Asesores. President del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya des del 2006, també ha ostentat la màxima representació del Consell de Col·legis Oficials de Gestors Administratius de Catalunya i de l’Institut Superior de Gestió Administrativa, entre altres entitats. Actualment, compagina la seva activitat amb la tasca acadèmica com a professor del màster en Gestió Administrativa a la facultat de Dreta de la UB i de l’Abat Oliba Ceu. Dins el Col·legi també és el ponent de la Comissió de vehicles. A nivell nacional, ha ostentat la presidència del Consejo General de Colegios de Gestores Administrativos de España en dues ocasions i ha estat guardonat amb les màximes condecoracions d’aquesta corporació: la presidència d’honor i la medalla d’or amb cinta blava pels mèrits i les aportacions a la professió.

Després de més d’una dècada al capdavant del Col·legi, quins canvis més notoris ha vist amb què s’ha transformat l’entitat?

Han estat 16 anys d’evolució, però això no és només d’ara. Aquesta professió, i, per tant, el nostre Col·legi es caracteritza per ser innovador, pioner i amb el focus posat en avançar-nos a les necessitats que vindran per als nostres clients. Així ho van fer els meus antecessors i així ho he continuat fent jo, juntament amb la Junta de Govern que m’ha acompanyat en aquest viatge.

Si hagués de destacar un aspecte, seria la digitalització, la utilització de la tecnologia per fer més àgil la feina de les gestories i, per tant, oferir un servei millor i més ràpid als nostres clients. Ara mateix comptem amb plataformes tecnològiques exclusives dissenyades per gestors per als gestors, la qual cosa ens permet diferenciar-nos d’altres professionals del sector.

Un canvi del qual estic molt orgullós és que l’any 2009 vam inaugurar el primer màster de tot l’Estat Espanyol per accedir al títol de gestor administratiu, és a dir, vam obrir les portes de la universitat per als nous professionals que volien incorporar-se a aquesta activitat. Avui dia ja són quatre les universitats catalanes que imparteixen aquest programa. Així, hem aconseguit rejovenir la professió, avançar en el nostre posicionament com a professionals altament preparats i augmentar el nostre cens, que avui dia ja supera els 800 gestors en exercici.

Un bon gestor, actualment, quins principis ha d’integrar?

Els mateixos que sempre, ja que es troben al seu ADN. Són molts, però podríem resumir-los en dos principalment: reciclatge continu per estar al dia de tots els canvis normatius i vocació de servei. Aquest últim és el que marca la seva orientació professional. En nosaltres confien tant particulars com empreses, som el seu assessor de capçalera, a qui confien tot el relacionat amb la seva vida laboral i privada. Poden entrar al nostre despatx per un tema concret, com la renda o el canvi de nom d’un vehicle, però finament es queden perquè ens acaben confiant tot allò que els preocupa, que és important per a ells: des de portar la seva empresa, fins a gestionar una herència o calcular la seva pensió. I és aquest vincle el que ens motiva per treballar amb uns estàndards de qualitat superiors, a estar al peu del canó quan més ho necessiten (ho hem demostrat amb la tramitació dels ERTO Covid) i a formar-nos constantment per donar el millor servei. Com a exemple, només en 2021 han passat pel nostre centre formatiu més de 4.000 alumnes a les gairebé 80 accions formatives que hem ofert.

Com veu el sector de la gestoria actualment?

Més viu que mai. Amb l’arribada de l’administració electrònica alguns auguraven que la nostra professió no seria rellevant, però ha estat al contrari: som més necessaris que mai. Que la tecnologia és de gran utilitat i ha vingut a quedar-se és un fet irrefutable, però que realment estigui a l’abast de la societat i que puguin utilitzar-la amb seguretat, és altra ben diferent. Les eines han millorat molt, però la complexitat dels tràmits, tenir en compte tots els conceptes que influeixen en el resultat i sobretot, analitzar les possibles conseqüències que poden tenir els nostres actes administratius en un futur, són coses que només pot fer amb garantia un professional. Aquest canvi, en comptes de menyscabar la nostra professió, ens ha ajudat a fer un pas de gegant, ja que hem passat de tramitar a assessorar, per la qual cosa el nostre paper de consultors és més important que mai. Aquesta evolució, juntament amb l’accés per la via universitària, ha motivat que la nostra professió sigui molt atractiva i, per tant, amb un gran futur.  

Va ser el primer a implementar la matrícula telemàtica, què va suposar?

Un abans i un després en la tramitació de les gestions relacionades amb els vehicles. Vam ser els primers a implementar un tràmit, el segon a tota Europa, que implicava la gestió telemàtica d’un procés on participen més d’una administració. Va ser l’inici de la telematització de molts altres tràmits com la baixa, la transferència, la impressió de la documentació definitiva o el distintiu ecològic, amb els quals hem aconseguit tancar el cercle de la tramitació digital de tot el que necessita un vehicle durant tot el seu cicle de vida. Però a més d’això, també vam fer un pas de gegant en el posicionament de la nostra professió davant les administracions, ja que vam treballar colze amb colze amb ells i vam poder demostrar dues coses crucials: que som un col·laborador essencial per poder avançar i que tenim l’esperit i les eines necessàries per fer-lo. Des de llavors, hem continuat col·laborant amb administracions de tota mena per trobar vies de millora que al final contribueixin a l’objectiu que administració i gestors tenim en comú: donar el millor servei a empreses i ciutadans.

I els propers reptes pel conjunt de la distribució de l’automoció, cap a on passen?

Cap a l’adaptació a les noves necessitats dels usuaris per una banda i dels requisits normatius, per l’altra. El sector de l’automoció porta uns anys al mig del debat del canvi climàtic i, per tant, ha hagut de repensar la seva estratègia per complir amb noves legislacions, però sobretot, amb els nous hàbits que aquesta sensibilització mediambiental ha portat a la societat. Per tant, tot fa pensar que els pròxims anys haurà de continuar posant el seu focus en oferir vehicles menys contaminants però sobretot, que realment s’adaptin a les necessitats dels usuaris, amb unes autonomies més desenvolupades i amb menys dependència de les infraestructures públiques.

De formar paral·lela el sector segur que continuarà avançant i apostant per la transformació digital dels vehicles per oferir un valor afegit als seus productes, ja que van dirigits a un conductor habituat a estar connectat constantment. I, per tant, que valora tenir un cotxe connectat i que li ofereix una experiència no només de conducció, sinó també digital.

Arran  de la pandèmia, les vendes online s’han convertit en habituals per als ciutadans per adquirir tota mena de productes. I això també està arribant al món del motor. Per això, les vendes a distància es poden convertir en un punt d’inflexió per al sector, en una amenaça pel seu canal de distribució habitual o bé en una oportunitat de reinventar-se i oferir noves vies de comercialització que atreguin a més compradors.

En què s’ha de continuar basant la relació entre el Col·legi i el Gremi?

En continuar col·laborant per un objectiu comú. Les dues entitats representen dos peces clau del sector de l’automoció i, per tant, es complementen perfectament per dissenyar accions que, desenvolupades conjuntament, sumen, les fan més competitives i poden arribar més lluny. La relació amb el Gremi i les diferents directives que ha tingut en els darrers anys ha estat excel·lent i estic segur que ho continuarà sent. Quan dues associacions treballen amb aquesta intensitat d’una forma professional, creient en què fan, aplicant tota la seva experiència i aprofitant les sinergies, el futur no pot portar altra cosa més que avenços positius.

Quin relleu ens trobarem al capdavant del Col·legi?

Estic segur que el d’una presidència i una junta que estima la nostra professió, i, per tant, que continuarà treballant per posicionar-la i fer-la créixer. Els càrrecs de representació del nostre Col·legi tenim en comú (els del passat, els actuals i els que vindran) que la professió de gestor administratiu és vocacional i està marcada per un alt estàndard de servei a la societat. I amb aquestes premisses, el treball de la nova presidència segur que serà excel·lent i donarà un gran impuls al nostre Col·legi.

Personalment, també seguiré treballant per la professió, d’altra manera, però ajudant en tot el que pugui a què el Col·legi i els col·legiats als quals representa continuïn sent la peça de l’engranatge perfecte entre la societat i l’administració.