Skip links

ANFAC i Fecavem demanen mesures eficients que permetin avançar a una mobilitat electrificada

L’automoció s’ha reunit al saló ‘Automobile Barcelona 2023′ per celebrar la jornada ”El moment de la descarbonització i l’electrificació’, de la mà de la Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC) i la Patronal Catalana de la Distribució d’Automoció (Fecavem), sota el patrocini de Caixabank Payments  & Consumer. La trobada s’ha celebrat en un moment clau per a l’automoció, on ambdues patronals juntament amb la resta dels integrants de la cadena de valor han insistit en la necessitat de reclamar al Govern i al conjunt de l’Administració mesures que permetin avançar en l’electrificació i complir, d’aquesta manera, amb els objectius de descarbonització exigits per Europa i  potenciar l’ entrada del vehicle electrificat en el mercat nacional.

La cloenda de la jornada ha comptat amb la participació de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. Durant la seva intervenció, la ministra ha ressaltat que Espanya ha d’estar al cap en l’electrificació, donada la importància de la indústria de l’automoció “segon fabricant europeu i novè a nivell mundial”. La ministra ha reconegut que s’han produït “colls d’ampolla” i ha assaltat l’esforç que està realitzant la indústria per a la transformació del parc mòbil. “Estem decidits a acompanyar aquesta indústria en la seva reconversió”.  A més, ha remarcat que “ens hi juguem molt perquè els fabricants decideixen on fabriquen”.

Per la seva banda, la trobada ha estat inaugurada per Enrique Lacalle, president de l’Automobile Barcelona, i Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya. Lacalle ha volgut destacar la importància del fòrum per tractar els problemes que tenim per fer possible la transformació, “la necessitat d’ampliar la xarxa de punts de recàrrega i el greu de tenir un parc súper envellit, amb una mitjana de més de 13 anys”. Per la seva banda, Castellanos ha comentat que en aquest “moment clau” per a la indústria cal “accelerar l’impuls de l’electrificació” ja que “el model actual no és sostenible” i “ens estem quedant enrere a Europa”.

El secretario de empresa y competitividad, Albert Castellanos en la jornada ANFAC en el salón Automobile Barcelona. FOTO: MARTA PÉREZ

La jornada ha comptat amb dues ponències i una taula rodona per abordar la situació actual de la indústria de l’automoció cap a la mobilitat zero emissions i analitzar les perspectives de mercat en el seu canvi cap al vehicle electrificat i de baixes emissions.

La primera ponència ha anat a càrrec de Xavier Oms, director de Caixabank, qui ha volgut deixar constància que cal apostar per l’electrificació i que sigui accessible per a tothom. Oms no ha dubtat dels esforços que estan realitzant els fabricants davant el “repte” de l’eficiència, els costos i la innovació, i ha considerat que és “molt necessària” la implicació de l’Administració.

Aspecto de la jornada ANFAC en el salón Automobile Barcelona esta mañana en Barcelona. FOTO: MARTA PÉREZ

Seguidament ha tingut lloc la taula de debat ‘Quin cotxe em compro?’ , que ha comptat amb la participació de José López-Tafall, director general d’ANFAC, José López-Tafall, qui ha destacat que “el sector està compromès amb els objectius de zero emissions marcats per Europa, però es necessiten mesures urgents que recolzin i incentivin l’electrificació de l’automoció al nostre país i facin del vehicle electrificat accessible per a tots els ciutadans. No avancem al ritme que necessitem per a realitzar una transformació amb èxit i ens estem quedant arrere respecte als nostres veïns europeus. Des d’ANFAC, hem presentat al Govern el Full de Ruta 2023-2025, així com altres plans anteriors que recullen propostes en aquesta matèria per no perjudicar un sector que representa el 10% del PIB i genera dos milions d’ocupacions directes i indirectes”.

Jaume Roura, president de Fecavem, ha participat també a la taula al voltant de l’electrificació del sector. En el seu torn de paraula, Roura ha assenyalat: “Les nostres empreses, com a objectiu, és donar un servei de mobilitat. Ens dóna igual vendre o donar un servei amb una tipologia de motorització o una altra. Però tenim clar, que sigui la que sigui, sempre hem de procurar que es compleixi amb aquella el més sostenible possible i amb la garantia per al consumidor que tindrà la suficient facilitat per recarregar com avui es té amb els motors de combustió”.

Jaime Moreno, director general de Transport Terrestre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, ha destacat que Entre Govern i sectors involucrats ja existeixen els mecanismes de diàleg per avançar en aquesta transició. Som conscients de la importància que té aquesta transformació i que hem de treballar de manera conjunta per impulsar-lo i mantenir el valor que té tota la cadena de valor de l’automoció per a Espanya.

Aspecto de la jornada ANFAC en el salón Automobile Barcelona esta mañana en Barcelona. FOTO: MARTA PÉREZ

Per la seva banda, Jordi Carmona, secretari d’indústria d’UGT-FICA, ha deixat veure que “la transformació del sector automobilístic o s’efectua d’una forma ordenada i justa o la repercussió en pèrdua d’ocupació serà molt considerable i alhora crearà una bretxa social de mobilitat i territorial”.

Així mateix, Rafael Guerrero, responsable de mobilitat de la Federació d’Indústria de CCOO, ha deixat constància que “CCOO estem convençuts que l’actitud encertada per governar l’actual procés de transformació cap a una mobilitat sostenible és la de convertir els reptes en palanca d’oportunitat per guanyar sobirania industrial atraient el conjunt de la cadena de valor de la nova mobilitat sostenible al país. Un procés que és una oportunitat per potenciar la indústria com a motor d’un model econòmic més resilient i fins i tot, posant d’aquesta manera l’economia al servei de les persones i reforçant l’Estat de Benestar.”

La minista Raquel Sánchez en la jornada ANFAC en el salón Automobile Barcelona esta mañana en Barcelona. FOTO: MARTA PÉREZ

En la mateixa línia, Iván Tallón, country manager de Wallbox, ha assenyalat que “Espanya segueix estant a la cua d’Europa tant en adopció del vehicle elèctric com en el desplegament de la infraestructura de càrrega pública. El pla Moves III és massa lent i burocràtic, i s’ha demostrat que és poc efectiu perquè fem el pas definitiu cap a la mobilitat de zero emissions”.