Skip links

Canvis en la compra de vehicles a motor nous

Us informem de la publicació dels nous trams impositius de l’Impost de Matriculació i l’ampliació de la dotació pressupostària del Pla Moves II 2020, apte especialment quan qui compra és una empresa.

PUBLICACIÓ DELS NOUS TRAMS IMPOSITIUS de l’IMPOST DE MATRICULACIÓ
Finalment, s’ha publicat al BOE la llei 11/2021 amb data 9 de juliol, que modifica els tipus impositius de l’Impost de Matriculació. Es tracta d’un canvi molt esperat en el sector perquè rebaixa el cost fiscal de compra dels vehicles nous i el seu preu de compra. El text legal té 93 pàgines, però el referit canvi impositiu figura a la pàgina 86. L’entrada en vigor està prevista pel dia següent a la seva publicació al BOE.

BOE

MOVES II a Catalunya
Queda ampliat el pressupost total en 5M/€ (per adquisició de vehicles en 2,8 M/€). Valoreu la possibilitat d’acollir-se a aquest pla si el beneficiari és una empresa. El DOGC ha publicat la RESOLUCIÓ ACC/2112/2021, de 28 de juny, per la qual s’amplia el pressupost de la convocatòria d’ajuts del Programa d’incentius a la mobilitat eficient i sostenible (Programa MOVES II) que fa efectiva l’ampliació de pressupost del MOVES II que la Generalitat havia sol·licitat a l’IDAE per un import total de 5 M/€ basant-se en les sol·licituds de la llista d’espera, i que aquesta va concedir en Resolució el 3 de març de 2021.

DOGC

La distribució de l’ampliació de pressupost del MOVES II entre les actuacions subvencionables és la següent:

Actuació 1, adquisició de vehicles d’energies alternatives: 2,8 M/€, dels quals 0 euros són per a vehicles pesants propulsats per GLP/autogas o gas natural.
Actuació 2, infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics: 2 M/€
Actuació 4, mesures de mobilitat sostenible al treball: 200.000 euros

Tot i que en principi l’ampliació de pressupost està destinada a atendre les sol·licituds que es troben en llista d’espera hi ha modificacions, Així doncs, derivat del temps transcorregut entre quan es va demanar i quan s’ha fet efectiva aquesta ampliació, és molt probable que moltes de les sol·licituds que es trobaven en aquesta llista ja no hi siguin per diversos motius: denegació de sol·licituds per no complir o justificar adequadament els requisits i renúncia d’alguns beneficiaris per acollir-se al MOVES III en ser major la quantia de les ajudes d’aquest, la qual cosa faria que hi haguessin diners per a noves sol·licituds.
Aquesta és una opció que cal valorar per part del beneficiari, especialment si són empreses, ja que encara no poden acollir-se a les ajudes del MOVES III perquè han d’esperar-se a lla publicació de la convocatòria per part de l’ICAEN. Tot indica que serà a partir de mitjans de setembre de 2021. Per tant, en aquest cas, han de valorar els pros i contres de si esperar o demanar ajuda del MOVES II.


Punts a tenir en compte per prendre una decisió:
– El MOVES III a Catalunya no es publicarà molt probablement fins a partir de mitjans de setembre del 2021. I les empreses han d’esperar-se a la mateixa per poder adquirir el vehicle , això sí, previ registre de la sol·licitud d’ajuda. A diferència dels particulars i autònoms que ja poden realitzar adquisicions des del 10 d’abril de 2021 i quan es publiqui la convocatòria demanar l’ajut.
– El MOVES II estarà obert fins a esgotar-se els fons disponibles o com a màxim fins el 16/09/2021.
– En el MOVES II es cobrarà abans l’ajut que en el MOVES III.
– L’import de les ajudes del MOVES III són superiors a les del MOVES II.
– En el cas d’empreses, si decideixen adquirir un vehicle abans de la publicació de la convocatòria del MOVES III i s’acullen al MOVES II, i si per algun motiu aquesta els hi fos denegada, ja no es podrien acollir posteriorment al MOVES III.

Tot i que és molt probable que hi hagi diners per a les noves sol·licituds que ara es presentin al MOVES II, no ho podem assegurar.