Ja sabem que no tenim la bola de vidre per saber què passarà l’any 2022, però si establim un símil mariner, el que ens proposem és marcar un rumb i no sempre és fàcil mantenir si trobem tempesta o mar en contra; hi ha molts factors que fan imprevisible el resultat final. Però l’exercici l’hem proposat amb el suport dels experts José Manuel López de la consultora MSI Iberia i Juan Ramon Garcia, economista expert del BBVA Consumer Finance. I aquest és el quadre que vam projectar de matriculacions i transferències.
MSI pronostica un creixement del mercat d’automòbils de turisme nou a Catalunya del 9,2% i 121.000 unitats. Aquest creixement és inferior al 12% espanyol i redueix el pes del mercat català sobre el conjunt espanyol a un 12,6%, ben lluny del 13,8% d’anys anteriors a la pandèmia.
A Catalunya, matriculen particulars i les empreses sense flota i es deu a que els operadors de flotes s’han concentrat i, quan matriculen, eviten Catalunya per la pressió impositiva que els genera l’Impost sobre les emissions de CO2.
En el mercat de comercials nous a Catalunya, el creixement previst és del 12,9% i 22.000 unitats. Aquest creixement supera el 9,2% espanyol. Atribuïm aquesta diferència a la previsió d’una activitat comercial i industrial major a Catalunya i al final de la moratòria de les ZBE, Zona de Baixes Emissions de Barcelona, que impulsa la renovació del parc. El pes en el mercat espanyol es xifra en el 13,3%, inferior als anys precovid i per la mateixa raó impositiva exposada pels turismes. En el mercat català de la motocicleta nova, el creixement es preveu del 8,3% i 44.000 unitats. El pes de Catalunya s’estima en un 24,3%, o sigui que pràcticament una de cada quatre motos es matricula a Catalunya.
Pel que fa referència a les transferències, o sigui, al mercat de segona mà, el pronòstic de creixement del mercat d’automòbils a Catalunya és del 5,7% i 302.000 unitats, que representa un pes en el conjunt espanyol del 15%. En el mercat de comercials usats a Catalunya, el creixement previst és del 17,1% i 57.000 unitats. Aquest creixement supera el 3,3% espanyol. El pes en el mercat espanyol es xifra en el 17,1%, superant amb escreix els anys precovid.
Els aspectes clau que condicionara d’entrada el resultat van ser l’evolució de la pandèmia i les eventuals onades de contagis; la persistència de la durada dels colls d’ampolla de materies primes, xips i els moviments logístics; el control de la inflació dels preus; la retirada d’estímuls públics a l’economia per refredar la inflació; i l’evolució de l’entorn global referides a les tensions geopolítiques.
Joan Blancafort, Secretari General del Gremi del Motor i Portaveu de Fecavem