Skip links

Coneix el nou conveni del metall entre UPM i sindicats

Fa una setmana, finalment es va signar el Conveni Col·lectiu entre les parts negociadores, per part de la Unió Patronal Metal·lúrgica UPM i els sindicats CCOO i UGT. Un conveni que ens afecta com a membres de la UPM i lligat a la Indústria Siderometal·lúrgica.

Des del Gremi i Fecavem, qualifiquem aquest acord de molt important. La negociació no ha estat gens fàcil perquè ha estat condicionada pel context de crisi i d’incertesa a causa del coronavirus. 

La repercussió de l’acord és àmplia ja no nomès per a les empreses i persones a les quals dona cobertura (més de 168.000), sinó per ser una referència per altres negociacions. En matèria econòmica, el Conveni preveu un increment salarial del 0,8% per l’any 2020 sobre el salari base i pagues extres; i el 1,2% sobre l’any 2021, sense aplicar la clàusula de compensació i absorció.

Fem balanç del Conveni

En un plat de la balança, algunes veus crítiques manifesten el seu rebuig i consideren inassumible per a les empreses els costos addicionals que genera, en un moment tan difícil i incert. En l’altra plat de la balança, cal valorar la dificultat de trobar una via d’acord i de consens entre dues parts que defensen posicions confrontades. La patronal vetlla pels interessos de les empreses que agrupa i és conscient que qualsevol concessió econòmica serà difícil d’encaixar. Però també vetlla per convenir un marc laboral estable amb els components d’aquestes. L’estabilitat és bàsica per afrontar en condicions, un futur molt incert. 

Els sindicats vetllen pels interessos dels treballadors que representen i són conscients que les empreses travessen dificultats perquè moltes s’han acollit a expedients reguladors d’ocupació. Per això, els sindicats han renunciat a altres prestacions laborals i accepten un acord que sense cap mena de dubte, serà difícil d’encaixar per a molts treballadors. 

En fi, tenim Conveni. I serà vigent per tot l’any 2021, evitem deixar el sector sense acord i en una situació de conflictivitat social. El Conveni ha estat resultat de la voluntat de consens i la predisposició d’ambdues parts de treballar plegats per remontar i sortir del sotrac al que a tots ens ha posat la pandèmia.