Deixem ja enrere el període electoral municipal, clau des de la vessant de la mobilitat i ens dirigim cap a la propera estació. Propera destinació? La Zona de Baixes Emissions, ZBE.
Des d’inici d’any, un total de 149 municipis espanyols estaven obligats a implantar Zones de Baixes Emissions en la seva demarcació. A dia d’avui, ens trobem amb la dada que menys del 20% ho han fet. Hi ha segurament diversos factors, però en volem destacar tres:
1) La dificultat tècnica-legal d’implantar-les per la seva complexitat
2) La celebració d’eleccions municipals
3) L’elevat impacte social i la controvèrsia que generen perquè limiten el dret de mobilitat de molts individus, en benefici d’un bé comú, com és la qualitat de l’aire i la salut de les persones.
Les directrius en els 23 municipis que tenim constància que ho han fet, són molt diferents. El cas més paradoxal és la interpretació oposada que n’han fet les capitals, Barcelona i Madrid, i es tradueix a la pràctica per als usuaris de transport en el fet que els desplaçaments per ambdues poblacions segueixen pautes molt diferents.
Davant d’aquesta situació, durant la celebració de l’Automobile Barcelona, la distribució de l’automoció liderada per la nostra Patronal Fecavem, a Catalunya, i les diferents associacions estatals, Faconauto i Ganvam, van presentar el model de zones de baixes emissions i les seves consideracions al respecte.
El nostre model de ZBE el traslladem a les entitats municipals i supramunicipals que participen en la seva implantació, en defensa dels legítims interessos de la ciutadania i dels nostres clients, com a part interessada en el seu correcte dimensionament.
Els interessats/des en disposar el model de ZBE que proposem, podeu demanar-la per correu electrònic a info@fecavem.cat