El CEO de Seat i Cupra, Wayne Griffiths, va dimitir el mes de juny passat com a president d’Anfac, l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac), davant la inacció del govern espanyol a favor de l’electrificació.
En un comunicat, l’organització va assenyalar que aquesta decisió ha estat comunicada durant la Junta Directiva i l’Assemblea General que s’ha celebrat a la seu de l’associació. Per la seva banda, el directiu va expressar sentir-se decebut perquè “ara toca accelerar, no frenar”. I també sosté que Espanya “ha de millorar la infraestructura pública de recàrrega i facilitar la compra de cotxes electrificats amb un pla d’incentius fiscals que permeti cobrar l’ajuda en el moment de la compra”.
La situació del mercat de turismes electrificats a Espanya s’ha estancat en una quota del 10% sobre el total fins al maig d’aquest any. Ja en el seu moment, Anfac va proposar al govern de Pedro Sánchez, un sistema d’ajuts directes a la compra de vehicles electrificats i incentius a les empreses per complir els objectius de descarbonització i no ha obtingut resposta. Per al col·lectiu de la distribució d’automoció, la sortida de Griffiths és una pèrdua significativa, ja que durant el seu mandat ha treballat incansablement per impulsar el desenvolupament i la modernització de l’automoció nacional, sobretot de l’electrificació, en un moment a el que es dirimeix la participació d’Espanya en el seu desenvolupament, tant a la indústria com a la distribució.
En aquest sentit, tant Faconauto com Fecavem compartim els motius que han portat Griffiths a dimitir i esperem que el Govern coordini els ministeris implicats en la mobilitat sostenible i reprengui polítiques capaces de canviar el rumb actual, de manera que es doni l’impuls necessari a l’electrificació i al mercat.
Només així mantindrem la competitivitat, l’ocupació i l’activitat econòmica que genera el sector de l’automoció. En aquest sentit, el president de Fecavem, Jaume Roura, va ser el primer en pronunciar-se davant l’interès dels mitjans de comunicació. En declaracions a Europa Press, Jaume Roura, ha dit que els actors del sector del motor se senten “poc recolzats” pel Gobierno i la Generalitat de Catalunya. El president Roura ha reivindicat el sector com “una indústria que genera molt de progrés” i llocs de treball, ha destacat la seva aportació a les arques públiques. El president de Fecavem també ha lamentat que el conjunt d’Europa no hagi fixat uns “objectius més programats per anar entrant a l’electrificació” mentre avançava als motors de combustió moderns, i ha acusat les administracions d’un excés de precipitació.