Skip links

Eduard Ribasés, Director General de Cator: “Oferim la possibilitat als productors del residu, treballar directament amb el reciclador final de l’oli”

L’Infogremi del mes de juny el dediquem a conèixer el perfil d’Eduard Ribasés, Director General i Conseller Delegat de Cator. Cator col·labora amb el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona i és un dels aliats més antics i de confiança dels nostres agremiats i agremiades.

Cator és un partner de referència per a la nostra entitat. Com d’important és tenir associacions que agrupin el sector de l’automoció?

Penso que és vital per a qualsevol sector, organitzar-se associativament per tal de defensar i vetllar pels interessos comuns, però encara ho és més en un sector tant atomitzat i canviant com és el de l’automoció. Per nosaltres, com a proveïdor en l’àmbit de la gestió de residus, és una gran sort saber que hi ha una associació que manté informats als seus membres en un tema tant sensible i burocràtic.

Al llarg d’aquests anys, com s’han transformat els reptes de Cator?

Cator va iniciar la seva activitat a l’any 1993 i al llarg d’aquests més de 30 d’anys la companyia s’ha transformat enormement. Gràcies a una aposta per la Innovació i el Desenvolupament, hem aconseguit crear una planta de regeneració que produeix productes d’excel·lent qualitat a l’hora que és un model de sostenibilitat per l’aprofitament que fa dels recursos, entre ells l’aigua que ara escasseja tant.

Què pot oferir Cator als nostres agremiats i agremiades?

L’oli usat de motor és el residu que el sector de l’automoció genera en major quantitat, i la seva condició de tòxic i perillós, el fa potencialment molt contaminant. Des de Cator oferim la possibilitat als productors del residu de treballar directament amb el reciclador final de l’oli, sense cap intermediari i garantint la seva circularitat. A més aquesta especialització envers la gestió de l’oli usat fa que assegurem una elevada qualitat de servei i una recollida òptima.

Una de les iniciatives més valorades de Cator és la regeneració de l’oli usat, en què consisteix?

La regeneració és un procés físic-químic mitjançant el qual transformem l’oli usat, un residu, en una matèria prima apta per fabricar nous lubricants. Però a Cator no ens quedem aquí, i hem desenvolupat una planta íntegrament circular on tots els elements resultants son comercialitzats o reutilitzats en el propi procés, minimitzant els consums energètics i reduint la petjada ambiental.  Val molt la pena visitar-la i de fet, des dels nostres inicis organitzem periòdicament visites d’escoles, universitats, clients i proveïdors, ja que el nostre compromís va més enllà del reciclatge, i ens impliquem en la tasca de conscienciació envers l’economia circular i el desenvolupament sostenible.

Des de Catalunya, com s’impulsa aquest aspecte?

Catalunya té un paper molt important ja que és l’única Comunitat Autònoma que únicament permet la regeneració per tractar l’oli usat. A la resta de territoris de l’Estat sorprenentment encara permeten convertir-lo en combustible, eliminant així un recurs natural escàs que podria recuperar-se.  

L’automoció és un referent en R+D, quins són els reptes davant les incerteses dels canvis de combustió i carburants que planteja la UE?

L’automoció sempre ha viscut un permanent procés de canvi i sempre s’ha adaptat i ha tirat endavant. És cert que el moment actual es presenta com un dels reptes més importants de la seva història, però no dubto de la força i resiliència del sector. Crec que el principal problema resideix en el desconcert que provoquen les polítiques que fixa la UE i la manca d’una estratègia clara en la transició a les noves tecnologies.