Skip links

El Gremi del Motor, present al Pla per la Mobilitat Urbana 2024

Reivindiquem el paper del vehicle privat, present i vital pels propers anys a Barcelona
Aquesta tarda, el secretari del Gremi del Motor, Joan Blancafort ha reivindicat que el discurs simplista de suprimir el vehicle privat tal com pretén el govern de l’Alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, és impossible pels reptes que exigeix l’economia, la salut i la ciutadania actuals. Us remetem el discurs íntegre i seguirem presents per, entre tots, crear la Mobilitat que Barcelona, en el seu conjunt, vol. Per això, el Gremi del Motor s’ha sumat a la Plataforma per la Mobilitat Lliure de la que en rebreu puntualment tota la informació.

 

Bona tarda, agrair d’entrada l’oportunitat de poder participar en nom del Gremi del Motor, en aquesta sessió plenària. D’entrada, informo de l’adhesió del Gremi del Motor a la Plataforma per la Mobilitat Lliure de nova creació, que neix amb la voluntat de reivindicar la llibertat d’elecció de l’usuari a escollir entre una oferta àmplia de solucions de mobilitat i permetre una competència oberta i, més enllà de les solucions de gestió i titularitat pública. Els integrants de la plataforma ens unim per una Barcelona i una Catalunya pròsperes i compartim una realitat i és que la planificació de la mobilitat de Barcelona, no és la que volem, demanem ser escoltats, què ens manca per poder seguir vivint econòmicament i sense deixar de banda fer-ho compatible amb el medi ambient, des del món de l’automoció som els primers en avançar en noves tecnologies.
A més molts dels viatges realitzats en vehicle privat poden ser considerats com essencials: anar i tornar del treball, als centres de salut  i educació desenvolupant una tasca complementària del transport sanitari i escolar.
I dit això, i atenent a que el punt de l’ordre del dia es centra en les línies estratègiques del Pla de Mobilitat Urbana horitzó 2024, faré la valoració des del punt de vista del Gremi del Motor, com correspon.
Del Pla destacar que compartim la predisposició a garantir el dret universal a la mobilitat orientant el repartiment cap a formes més sostenibles i saludables. El problema està ja en el quadre d’escenari inicial, que confronta transport públic i vehicle privat, en el convenciment que la millora de la sostenibilitat i la qualitat de l’aire passa per més transport públic i per menys vehicle privat. Els associats del Gremi del Motor oferim solucions de mobilitats als clients i coneixem les seves necessitats i els assessorem en la seva decisió de compra. I volem posar en valor que coneixem l’esforç tecnològic, com he dit abans, que hi ha darrera els nous vehicles perquè els seus motors siguin cada vegada més nets i sostenibles. Per això demanem prou d’usar la bandera de la sostenibilitat i la qualitat de l’aire contra els que promovem altres solucions de mobilitat.
Un dels esforços titànics més evidents és la transició a l’electrificació, que està fent la industria de l’automoció i que des de l’Ajuntament de Barcelona no s’està recolzant de manera clara i decidida. I Dit això:
1) Eels nous vehicles incorporen ADAS o sistemes avançats de detecció fins arribar al cotxe autònom perquè siguin més segurs.
2) Incorporen sensors que faciliten la connectivitat amb altres vehicles i senyals de trànsit per seguretat i eficiència.
3) L’oferta de vehicles es prepara pel pagament per ús i pel vehicle compartit.
4) I també remarquem que el sector està sotmès a l’acompliment de normes molt restrictives en matèria de control d’emissions i que la competència del mercat accelera la innovació.
A continuació, limito a quatre punts les nostres consideracions.
1)    Diguem les coses pel seu nom: bicicleta o mobilitat activa confonen. Cal fer la referència a micromobilitat o mobilitat personal a motor. I no tothom pot trobar en ella la solució a la mobilitat.
2)   Cal alinear les actuacions entre Administracions:és contradictori el missatge al ciutadà. El govern central ajuda a la renovació dels vehicles i a nivell local es restringeix i s’encareix el seu ús i tinença. Com a mostra un botó: la regulació de l’aparcament en superfície fins al 90% es presenta com un benefici pel ciutadà i en realitat és una carrega perquè ja no sap què fer amb el seu vehicle..
3)    La peatonalització i l’ampliació de carrils segmentats es fa en perjudici del vehicle privat i el seu ús es concentra en uns determinats carrers… La consultora INRIX classifica Barcelona com la ciutat espanyola més congestionada, escalant dues posicions respecte a l’any anterior.
4)      Preparar la infraestructura de la ciutat per l’ús dels vehicles a la connectivitat del 5g
En definitiva. Reiterem la predisposició a treballar per una Barcelona pròspera i per a tots i per assolir-ho, això no passa per concentrar l’oferta de mobilitat en el transport públic a costa del cotxe, els vehicles comercials i la moto.
Moltes gràcies.