El sector de l’automoció preveu una recuperació a partir del segon semestre
El president de Fecavem i el Gremi del Motor, Jaume Roura, ha donat el tret de sortida a les primeres sessions Automobile Talks d’enguany. En aquesta ocasió, enfocada a les previsions de mercat i econòmiques pel 2021 i 2022.
Roura destaca l’esforç col·lectiu de l’automoció catalana
El president Roura ha reivindicat el paper de l’automoció catalana i “l’esforç col·lectiu de tots els associats per aconseguir no tancar les portes a Catalunya des de l’obertura posterior a la primera onada per la Covid-19”. Un mèrit que, lamentablement, no ha pogut ser compartit amb tota la resta de comunitats autònomes.
D’altra banda, també ha demanat la “col·laboració de totes les administracions públiques que segueixen posant impostos i més impostos i viuen d’esquenes a la realitat de crisi econòmica actual”. A tall d’exemple, el de CO2 que el Govern ha decidit no aplicar l’exempció com sí han fet altres governs. Roura també ha demanat un minut de silenci per la mort per Covid-19 del president de l’Associació Provincial d’Automoció de Lleida, el Sr. Xavier Freixes.
Factors de la recuperació
La primera ponència ha anat a càrrec de Juan Ramón García, economista principal de la unitat d’Espanya i Portugal de BBVA Research. Segons el servei d’estudis de BBVA, el 2020 les matriculacions de turismes van disminuir el 29% a Catalunya i el 32% a Espanya. Una part de la caiguda de les vendes de vehicles es va explicar per la incertesa i les restriccions d’obertura i mobilitat i no tant per un deteriorament de la capacitat de compra de les famílies, la qual cosa va generar una demanda embassada notable, que en el segon trimestre del 2020 va arribar a les 185.000 unitats. Segons García, “aquesta demanda aflorarà el 2021-2022 i contribuirà a la recuperació del sector”.
L’economista del BBVA també ha apuntat que “per a la recuperació d’aquesta crisi, serà determinant la distribució de les vacunes i les polítiques fiscals i monetàries. Això impulsarà el creixement del PIB a Catalunya el 5,9% el 2021; i el 7,2% el 2022, recolzat en l’increment de la demanda turística, els fons europeus i la capacitat productiva sense utilitzar”.
Catalunya abans que Espanya
La segona ponència ha anat a càrrec de José Manuel López Montoya, Director Comercial MSI Sistemes d’Intel·ligència de Mercat i ha posat xifres per a una recuperació que s’espera que comenci a notar-se a partir del segon semestre, conjuntament amb la necessitat de mantenir les empreses, els llocs de treball i la roda de consum.
Amb les dades a la mà, es preveu una recuperació més ràpida de Catalunya que la resta de l’Estat espanyol per un sector industrial més potent i la incidència del turisme. A nivell de xifres, la venda directa a empreses té previst un increment del 25% per tot aquest 2021; i un 8,1% a particulars.
Pel que fa a la previsió de turismes nous, a Catalunya hi haurà un increment del 17,6%, 148.881 vehicles. Recordem que venim d’uns 123.683 (2020) i 173.477 (2019). Pel que fa als comercials també s’espera un increment del 14,1% amb 26.534 vehicles i pel 2022 arribarà fins als 29.294. I en el mercat de VO, s’experimenta un increment del 3,9% (2021) i el 3,3% (2022). El del 2020 ha estat d’un -13,5% respecte l’any anterior.
Més Automobile Talks properament
El secretari general de Fecavem i el Gremi del Motor, el Sr. Joan Blancafort, ha anunciat que repetiran aquesta experiència en format webinar per la seva bona acollida, més de 200 persones registrades.
Els propers temes a tractar seran els aspectes clau en la postvenda, de la mà dels Gremis de Tallers agrupats a Fecatra. I amb BBVA Consume Research, seguiran aportant l’evolució i el comportament del comprador, la gestió dels ERTO al sector o els condicionants a la mobilitat del vehicle a motor.