En el marc de la X Jornada d’Automoció de Catalunya, organitzada en col·laboració amb Esade Alumni, Faconauto i Fecavem han plantejat la necessitat que Catalunya desenvolupi un pla específic de renovació del parc automobilístic. Aquesta proposta té com a objectiu accelerar la descarbonització, reduir l’antiguitat mitjana dels vehicles —actualment en 13,8 anys— i promoure la transició cap a tecnologies més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. La proposta inclou una inversió anual de 13 milions d’euros per part del Govern català, complementada amb una aportació fixa dels concessionaris per cada vehicle que s’adhereixi al pla.
Els beneficiaris, particulars i empreses, tindrien la possibilitat d’adquirir un vehicle nou de qualsevol tecnologia a canvi de retirar de la circulació un model de més de deu anys. Des de la perspectiva de la descarbonització, el pla permetria enxampar aproximadament 5.400 vehicles en un any, la qual cosa es traduiria en un estalvi d’11.400 tones de CO2, amb una reducció ponderada d’emissions del 63,7% durant la seva vigència.
A més, la mesura tindria un impacte econòmic significatiu: s’estima que la recaptació fiscal per a Catalunya assoliria els 16 milions d’euros, mentre que el retorn total per a les administracions nacional, autonòmica i municipal superaria els 30 milions d’euros. Aquesta iniciativa no només busca avançar en la descarbonització del parc automobilístic català, sinó també ajudar la ciutadania a poder canviar un vehicle antic per un d’actual de qualsevol tecnologia i molt més segur per a la mobilitat, seguint l’exemple de programes similars ja implementats amb èxit en comunitats com Galícia, Cantàbria, La Rioja, la ciutat de Madrid i, aquesta mateixa setmana, la Comunitat de Madrid.
Amb aquesta mesura, Faconauto i Fecavem aposten per facilitar als catalans la renovació dels seus vehicles i reduir l’impacte ambiental del transport. Durant la jornada s’ha subratllat que Catalunya enfronta dos importants desafiaments per avançar en la descarbonització de la seva mobilitat. El primer és l’alta edat mitjana del parc automobilístic, que actualment se situa en 13,8 anys, lleugerament per sota de la mitjana nacional de 14,2 anys. Malgrat aquest lleuger avantatge, el 60% dels vehicles en circulació supera els deu anys d’antiguitat, el que representa un obstacle significatiu per aconseguir una transició efectiva cap a una mobilitat més sostenible. El segon repte és la necessitat d’accelerar l’electrificació del parc automobilístic.
Tot i que Catalunya es posiciona com la segona regió en penetració de mercat de vehicles electrificats, amb un 14% enfront del 10,9% de la mitjana nacional, continua estant lluny de la mitjana europea, que assoleix un 20,2% en el que va de l’any. Aquesta dada posa de manifest la importància de reforçar les polítiques que impulsin l’adopció de vehicles elèctrics per tancar aquesta bretxa i alinear-se amb els objectius europeus de sostenibilitat. Sobre el pla Moves, ambdues patronals han demanat que s’aclareixi com més aviat millor la continuïtat del programa i de les ajudes fiscals en IRPF i Impost sobre Societats, que finalitza el 31 de desembre, tant en la seva operativa com en la incorporació de les millores que el sector porta temps sol·licitant.
En particular, resulta prioritari atendre la demanda que els ajuts es facin efectius de forma directa en el moment de la compra, la qual cosa facilitaria la seva aplicació immediata i potenciaria el seu impacte. Finalment, s’ha coincidit que tant l’envelliment del parc de vehicles com no complir amb els desafiaments de l’electrificació estan relacionats amb la crisi de mercat que afecta les matriculacions a la regió. Segons les previsions de Faconauto, s’espera que les vendes a Catalunya no es recuperin substancialment en els propers anys. Enguany, s’estima que tancaran estancades, amb unes 119.000 unitats matriculades, només un 1% més que l’exercici anterior. De cara al 2025, la previsió és que el mercat mantingui aquesta tònica i només arribi a les 123.000 matriculacions.
El Decret del Pla de Qualitat de l’Aire de la Generalitat, com a símptoma El mes d’agost passat es va publicar el Decret del pla de qualitat de l’aire, que entre altres mesures penalitza l’ús dels vehicles sense distintiu ambiental i amb etiqueta ambiental B, amb un horitzó 2028. Una norma que se suma a altres mesures anteriors com l’Impost sobre les emissions de diòxid de carboni – l’únic que actualment està en funcionament a l’estat espanyol – que penalitza i castiga els usuaris de vehicles a motor i a l’automoció, seguint una estratègia molt diferent d’altres territoris de l’Estat. “Apostem per les comunitats autònomes per liderar la descarbonització de la seva mobilitat a través d’iniciatives dissenyades per adaptar-se a les necessitats específiques de cada territori i dels seus ciutadans. Per això, hem presentat la nostra proposta de renovació del parc automobilístic a totes elles, rebent una resposta majoritàriament positiva.
Es reconeix com una mesura eficaç per avançar en la descarbonització de la mobilitat, ajudant que els ciutadans puguin canviar el seu vehicle per un de qualsevol tecnologia; afavorir l’ activitat i el retorn econòmic en el territori. Els resultats a les regions que ja han implementat plans similars reforcen la nostra certesa que, en els pròxims mesos, més comunitats se sumaran a aquesta aposta, aconseguint rejovenir el seu parc automobilístic, reduir emissions i estimular l’activitat econòmica”, ha dit Marta Blázquez, presidenta de Faconauto.
Per la seva banda, el president de Fecavem, Jaume Roura, ha indicat que l’automoció a Catalunya, en el seu conjunt, és un sector potent que impulsa l’activitat econòmica i generadora d’ocupació, que està afrontant un procés de reconversió cap a vehicles electrificats i emissions zero, que necessita el suport del conjunt de les administracions públiques.
La mesura més efectiva i necessària des del punt de vista ambiental, de seguretat viària i de servei a la ciutadania i a les empreses, és retirar les unitats més ineficients i substituir-les per vehicles que incorporen noves tecnologies i funcionalitats FACONAUTO és la patronal que integra les associacions de concessionaris oficials de les marques de turismes, vehicles industrials i maquinària agrícola presents al mercat espanyol. Representa els interessos de 2.006 concessionaris dels quals depenen aproximadament 5.000 punts de venda.
Aquestes empreses generen 161.287 ocupacions directes, una facturació anual de 45.762 milions i representen el 3% del PIB. Fecavem és la patronal que representa els comerciants dedicats a la venda de vehicles a Catalunya. Fecavem és l’organisme que uneix el Gremi del Motor de Barcelona, Corve Girona, Astave Tarragona, Automoció Lleida i Gremi de la Mobilitat, i coordina, gestiona, fomenta i defensa els interessos comuns d’aquestes davant organismes i institucions públiques i privades.