Skip links

Factors clau de l’automoció pel 2022

Si el 2021 va arrencar amb la borrasca Filomena i va continuar amb la crisi dels microxips, milers de conductors també estrenaran el 2022 amb alguns interrogants.

D’una banda, el primer se’ls plantejarà quan rebin els cotxes a causa del retard per la crisi dels microxips a les fàbriques. I això farà que, quan formalitzin la compra, ja estigui en vigor el nou impost de matriculació que comportarà una pujada de preus que no haurien d’haver pagat.

Puja l’impost de matriculació el 2022 dels vehicles de combustió

Segons la patronal espanyola Faconauto, els concessionaris tanquen el 2021 amb una cartera de fins a 250.000 comandes de cotxes sense entregar. El problema és que, quan aquests vehicles arribin a les mans dels seus clients, ja s’aplicaran els nous trams de l’impost de matriculació. L’increment mitjà del preu estarà entre els 800 i 1.000 euros per a un cotxe que rondi els 20.000 euros. Dit d’una altra manera, a grans trets serà d’un augment del 5% sobre la tarifa d’aquest any.

De l’impacte d’aquesta pujada se’n salven els elèctrics, els híbrids (sobretot els endollables PHEV) i alguns que usen GLP (autogàs) o gas natural comprimit (GNC). El problema és que, malgrat créixer de manera consistent mes a mes, els vehicles d’energies alternatives només representen el 36% dels automòbils matriculats el 2021 a Catalunya. Percentatge que baixa a menys de l’11% si es consideren només els cotxes 100% a piles i PHEV.

El temps d’espera

A això cal afegir que el temps mitjà d’espera per a un automòbil a Espanya ha passat de les quatre setmanes als tres mesos (87 dies) per la falta de semiconductors. Amb la distorsió que aquesta dada suposa (hi ha marques que, directament, no saben quan els arribaran els vehicles), representa un creixement del 222%, segons la consultora Kantar per a Unoauto. El sector preveu que els terminis d’espera es corregeixin a la baixa durant el segon semestre de l’any 2022.

Cotxes més equipats

Una alternativa per als qui volen el seu cotxe de forma immediata, és optar pels models més cars i equipats o que més es venen. I és que, en una situació d’escassetat de microxips, les marques estan centrant la seva producció en els automòbils i les versions que els donen més benefici.

Automatriculacions i cotxes de segona mà

Una opció per no pagar més per un cotxe nou és comprar un model que hagi estat matriculat abans de l’1 de gener de 2022, ja siguin procedents de les automatriculacions (les que fan els concessionaris en nom propi per complir amb les quotes de comercialització a final d’any), o del mercat d’ocasió.

L’automatriculació de cotxes és una pràctica força comuna (1 de cada 10 matriculacions és de concessionari, segons dades del sector). La mala notícia és que venim d’un 2021 on s’han registrat menys automatriculacions que altres anys per la falta d’estoc derivada de la crisi dels microxips.

Tot i això, una bona opció és recórrer al mercat d’ocasió i de segona mà, que el 2021 ha experimentat un considerable creixement (el doble de vendes) i compensa la manca de cotxes nous.

La intenció de compra no baixa

Tot i la demora més gran en el termini mitjà de lliurament, molts conductors segueixen endavant en la seva intenció de compra. Els vehicles computaran com a matriculacions el 2022.