Una delegació formada per representants de la patronal catalana Fecavem, el Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona i la patronal espanyola Faconauto, van reunir-se amb el Molt Honorable Conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.
La delegació de les tres entitats va estar formada pel president Jaume Roura, el vicepresident Agustí Garcia i el secretari general Joan Blancafort. L’objectiu d’aquesta trobada ha estat la de transmetre, en primer lloc, l’actualitat del sector i, d’altra banda, reivindicar les demandes del sector que es concreten en els següents punts:
Eliminar l’impost de les Emissions de CO2 per corregir els seus impactes negatius
Subsidiàriament, l’exempció de tributació dels professionals d’automoció igualant la situació amb la resta de professionals espanyols i aplicar part dels recursos generats al rejoveniment del parc, com s’havia compromès inicialment. També s’ha proposat crear un grup de treball que analitzi revertir els impactes negatius i trobar una eina adient per combatre i corregir el problema de les emissions ambientals derivades del vehicle de motor.
Ajudes a la compra
Des de les entitats representades, es considera que les ajudes a la compra són una eina adient per combatre el problema de les emissions ambientals derivades del vehicle de motor. En primer lloc, s’ha demanat corregir la lentitud de l’atorgament i pagament dels expedients del MOVES actuals i, en segon lloc, s’ha proposat un pla d’ajudes català prenent com a referència el pla gallec, que presenta excel·lents resultats.
Relació amb l’Agència Catalana de Consum
Pel que fa a l’activitat comercial, l’ús del català i l’atenció al consumidor, s’ha informat al Conseller de diferents qüestions en curs amb l’Agència Catalana de Consum i s’ha proposat diferents solucions, així com signar un conveni de col·laboració, per impulsar bones pràctiques lingüístiques i mantenir la línia de col·laboració en l’aplicació de la normativa de garanties al consumidor.
Com cal planificar la nova mobilitat
Finalment, s’ha informat al Conseller el criteri que adopta el col·lectiu de la distribució d’automoció envers a la planificació de la nova mobilitat a multitud de taules d’administracions, en el sentit que cal posar en l’epicentre de la mobilitat, al ciutadà i l’empresa, així com posar al seu abast solucions competitives de mobilitat. Un punt de vista que es contraposa a les propostes que situen el vehicle privat com a mode de transport menys desitjable o a combatre la seva presència, amb una dràstica reducció del seu ús de fins al 50% en l’entorn metropolità.