Skip links

Fecavem i el Gremi del Motor se sumen a la Plataforma Pro Mobilitat Lliure

El president de Fecavem i el Gremi del Motor, Jaume Roura, s’ha sumat a la cinquantena d’entitats, associacions, gremis, patronals i col·lectius que reclamen replantejar la mobilitat tàctica de l’alcaldessa Ada Colau, que viu d’esquena a la realitat que la ciutat de Barcelona necessita. D’entrada per facilitar una mobilitat que afavoreixi el teixit econòmic i socials i de l’altra, sense deixar de banda la sostenibilitat, una bandera que el món de l’automoció també vol liderar amb els avenços i la nova tecnologia. Us deixem el manifest i la declaració del president Roura.

Discurs president Jaume Roura, dimecres 16 de setembre del 2020

Vull agrair en nom del Gremi del Motor, Fecavem i UPM a tots els membres de la Plataforma la seva adhesió i participació i demanar-los que treballin de manera objectiva i sense colors polítics per la nostra ciutat. I ho fem donant suport als nostres governants a l’hora de prendre decisions i pensant amb les necessitats dels ciutadans, com no pot ser d’una altra manera. Perquè tinguin present i puguin comptar amb totes les activitats empresarials, comercials i de serveis necessaris que fan operativa i coneguda internacionalment la nostra Barcelona. Però òbviament també per la ciutadania, el més important. 

Les entitats que represento agrupen empreses dedicades a l’automoció en tota la seva cadena  de valor. Per l’automoció però en general per a tothom, són moments molt difícils. Un indicador de referència del mercat són les matriculacions. Aquestes, durant els mesos de confinament, van baixar a Barcelona de l’ordre del 75% i el 95% i les empreses del sector es van acollir a l’ERTO i algunes encara es mantenen en part en aquesta situació. També ens preocupen molt les deslocalitzacions d’empreses com Nissan, que malmet el nostre teixit industrial.

Està sent molt difícil recuperar el ritme anterior i per impulsar l’activitat, el govern espanyol articula unes ajudes a la compra, que es contradiuen amb les restriccions d’ús que s’implanten a nivell local. En aquest cas pels governants de Barcelona… Un fet contradictori i incomprensible.

Les restriccions afecten l’ús del vehicle, objecte de la nostra activitat i són contràries al propòsit principal de les nostres empreses, que és oferir solucions de mobilitat als nostres clients i usuaris. Van en contra del principi de llibertat de mobilitat i la competivitat d’oferta que en democràcia s’ha de tenir. Una mobilitat lliure, dona vida a totes les activitats de la ciutat, i es per aixo que regula i ordenar, no vol dir prohibir.

Vull posar en valor que pocs sectors com el de l’automoció han evolucionat tant en la producció dels seus productes (el vehicle a motor) i en la seva comercialització. Cap sector està regulat i controlat en tota la seva cadena d’una forma tan severa. I ja ens agrada que sigui així, és la nostra millor garantia. Malgrat no ser la font que genera més emissions. L’automoció travessa un moment disruptiu. Els vehicles es transformen per ser més nets, més segurs, més funcionals, més confortables i cal que també els nostres carrers es preparin.

Amb les restriccions es limita el seu creixement potencial i centra l’oferta de mobilitat en el transport públic i en el Bicing municipal, afectant a totes aquelles activitats que giren a l’entorn del vehicle privat com és el nostre cas. M’he assabentat que els mateixos funcionaris com bombers o conductors d’ambulàncies, també discrepen i no els facilita l’acció a l’hora de treballar. Encara que públicament no s’ha dit.

En definitiva, demanem respecte al dret del ciutadà a moure’s en els mitjans que vulgui, diferents al transport públic, i recolzem ampliar l’oferta i ventall de solucions de mobilitat. D’aquesta manera, aconseguirem que el transport públic i privat siguin compatibles. De cap manera es pot restringir el seu ús pintant a tots colors el nostre carrer, obstaculitzant la seva circulació i restant eficiència al seu ús. Alcaldessa, Ada Colau: escolti a tots i rectifiqui.

També et pot interessar