Skip links

Fecavem, present en el Pacte Nacional per a la Indústria

Tots els agents econòmics i socials han signat el nou Pacte Nacional per a la Indústria. El president de Fecavem, Jaume Roura i Calls, ha representat l’automoció en aquestes taules en nom de Foment del Treball Nacional.

Més de 3.000 milions d’euros es destinaran a aquest nou Pacte fins l’any 2025, amb l’objectiu de rellançar i transformar el model del nostre país. El Govern de la Generalitat agafa el nou compromís on la metal·lúrgia continuarà tenint un pes predominant i haurà de liderar els fons del Next Generation, inclosos en aquest pressupost. L’objectiu principal és incrementar el pes de la indústria fins al 25% del PIB l’any 2030. Però també cinc línies d’actuació que van des de la sostenibilitat i la igualtat de gènere fins a la concreció de xifres, com el 42% marcat en electrificació.

Si entrem en el detall del repartiment dels 3.000 milions, per anys que comporta el pacte, aquest 2022 ja se’n destinen: 940 M/€ el 2022; 793 M/€ el 2023; 758,8 M/€ el 2024; 708,5 M/€ el 2025. Alguns dels reptes d’aquest Pacte ja s’arrosseguen dels anteriors, com el desplegament de la fibra òptica que actualment està en poc més del 70% dels polígons d’activitat econòmica de Catalunya. I, malgrat que no ha estat el tema destacat damunt la taula, sí han confirmat que la voluntat indirecta d’aquest pacte és atraure el retorn de les seus socials d’aquelles empreses que van marxar després del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

En paral·lel, un dels grans objectius fixats és captar inversors estrangers i convertir Catalunya en un gran hub tecnològic. Altres grans reptes és incrementar la productivitat aparent del treball de la indústria un 3% anual; produir de manera més sostenible; augmentar el grau d’electrificació del sector industrial fins al 42,4% i quadriplicar el pressupost de la Generalitat en innovació industrial per esdevenir una regió referent i forta.

També es vol incrementar el nombre d’empreses exportadores i augmentar les exportacions industrials fins als 90.000 milions d’euros, aconseguir un increment de la inversió de les empreses industrials en actius i crear ocupació industrial de qualitat fins a assolir la xifra de 510.000 persones afiliades a la Seguretat Social.