Skip links

Fecavem, de la mà de Grupo Diagonal, es reuneix amb el Conseller d’Empresa, Roger Torrent

Sostenibilitat i aposta pel vehicle descarbonitzat, els reptes de la indústria de l’automoció catalana per mantenir la seva competitivitat

•       El Grup de reflexió DIAGONAL, coordinat per Grant Thornton i conformat pels principals representants de la indústria de l’automoció a Catalunya i per diferents entitats i agents socials, presenta els primers resultats del treball de consens dels experts

•       Les principals propostes que es plantegen són la relocalització de la cadena de valor, facilitar el desenvolupament de la R+D+i, apostar per vehicles i serveis de mobilitat descarbonitzats, impulsar la transformació digital de la Indústria, assegurar l’ocupació qualificada i generar nous llocs de treball

•       Les sessions del Grup, coordinades per Grant Thornton, s’han centrat a consensuar el seu Ideari i els seus sis eixos temàtics per afrontar els reptes, tant socials com industrials, cap a una nova mobilitat descarbonitzada, sostenible i competitiva que satisfaci les necessitats de persones i empreses per igual

El Grup de refiexió DIAGONAL, constituït per ANFAC, Clúster d’Automoció de Catalunya (CIAC), CCOO Indústria, UGT-FICA, Fecavem, Ficosa, Fira de Barcelona, Foment del Treball, Fundació Repsol i SEAT S.A., i coordinat per Grant Thornton, s’ha reunit amb el Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, per compartir els primers resultats dels seus treballs.

L’activitat del Grup des del seu establiment s’ha centrat en definir un ideari que representa la seva visió davant el procés de canvi, reptes i oportunitats per al sector en l’ àmbit de Catalunya. El Conseller d’Empresa, Roger Torrent, ha lloat la iniciativa del Grup Diagonal i ha assegurat que “aquest projecte, liderat pels principals actors de la reindustrialització és imprescindible, com ho és la necessitat d’avançar amb el sector che l’automoció en el camí cap a la descarbonització”.

Segons els representants d’aquest grup, cal facilitar la comprensió d’ una realitat cada vegada més complexa i ajudar en la definició i assignació necessària de recursos i polítiques per crear l’ Ecosistema Innovador de la indústria de la Mobilitat Sostenible a Catalunya.

Això, cal desenvolupar un fòrum de debat obert i conjunt, amb idees i propostes per mantenir les fàbriques ancorades al territori, proporcionar eines i espais que facilitin l’R+D+I, desenvolupar vehicles i serveis de mobilitat descarbonitzats, impulsar la transformació digital de la Indústria i de la nova mobilitat, assegurar l’ ocupació qualificada i la generació de nous llocs.

 En definitiva, fomentar un debat constructiu per mantenir la riquesa i fer-la créixer, atraient noves inversions i ocupacions, alhora que es contribueix a una nova mobilitat descarbonitzada, sostenible i competitiva, tot això apostant per la col·laboració Público-Privada.

Eixos de l’Estratègia de Mobilitat Segura, Sostenible i Connectada 2030

El grup de debat també ha definit els seus sis eixos claus en aquests moments de canvi del model productiu, com són: Mobilitat per a tothom, Rellevància Industrial i cadenes logístiques, Nous perfils professionals i necessitats formatives, Mobilitat de baixes emissions, segura i connectada, Diàleg social connectant amb Europa i, finalment, i com a compendi de tots, Visió integral de la mobilitat i la indústria.

Per a tots els Eixos i temàtiques desenvolupades s’ ha partit de dues premisses clares: la neutralitat tecnològica com a base per a la descarbonització i situar les persones i les seves necessitats de mobilitat en el centre de la reflexió, facilitant que disposin de diferents opcions de mobilitat a la seva elecció.

El Grup ha abordat el debat com una fórmula col·laborativa publicoprivada, i al llarg de les sessions de treball realitzades, s’han generat propostes de solucions pràctiques i de consens per a una mobilitat lnteIigente, Connectada, Sostenible, Inclusiva i Cooperativa. Tot això per satisfer les necessitats de ciutadans, treballadors i empreses per igual, assegurant l’ ocupació i la generació de nous llocs de treball qualificats i adaptats a les noves necessitats.

Impulsar la indústria de l’automoció a Catalunya al segle XXI

El Grup DIAGONAL es va constituir com el primer fòrum de debat conjunt que agrupa tots els actors del sector, orientat a analitzar i plantejar les mesures necessàries tant en l’ àmbit industrial, de mercat i social per impulsar la transformació de la indústria cap a la nova mobilitat. És el repte que afecta un sector clau de l’economia catalana, que aporta al voltant de l’11% del seu PIB, més de 20.000 milions d’euros de facturació anual i més de 140.000 llocs de treball directes i indirectes.

Aquesta iniciativa es va crear sota la premissa de posar en valor davant les administracions i l’ opinió pública catalana la importància del sector productiu de l’ Automoció, tant en l’ àmbit social com pel seu impacte econòmic i d’ ocupació. I de la mateixa manera, sota el consens i diàleg de tots els participants, oferir propostes constructives per afrontar el moment de transformació i oportunitats que la nova mobilitat pot generar.

Entre els convidats a les sessions s’ha costat amb la participació d’Oriol Sagrera, Secretari General del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Jaume Collboni, Alcalde de Barcelona, i Xavier Fonollosa, Alcalde de Martorell.

Accedeix a l’Ideari del Grup Diagonal: https://www.qrantthornton.es/perspectivas/movilidad/qrupo-de-ref1exion-diaqonal/