Skip links

Tot el que has de saber sobre la ZBE: descarrega’t la nova guia informativa!

El govern espanyol ja ha publicat la guia del govern espanyol amb les directrius dirigides a les entitats locals que regulen les Zones de Baixes Emissions, conegudes com a ZBE. 

Aquestes hauran de garantir el compliment dels límits regulats per a diferents contaminants i assolir els estàndards que marquen els experts en la matèria. I aquí hem de tenir en compte que hi ha dues autoritats a tenir en compte que marquen els valors establerts en les Directives Europees i els valors previstos per l’Organització Mundial de la Salut, que són més exigents.

Us facilitem els enllaços a la guia de directrius  i la nota de premsa, considerant que pot ser interessant conèixer de primera mà que hi diu i poder aclarir els dubtes de clients i professionals.  Us fem un resum alguns aspectes claus que cal tenir en compte.

  1. Els ajuntaments i àrees metropolitanes amb més de 50.000 habitants i aquells de més de 20.000 amb incompliments en matèra de qualitat de l’aire,  que han de garantir el compliment dels límits regulats per a diferents contaminants i assolir els estàndards que marquen les autoritats en la matèria. I aquí hem de tenir en compte que hi ha dos barems: els valors establerts en les Directives Europees i els previstos per l’Organització Mundial de la Salut. Aquests darrers són més exigents, de manera que cada consistori podrà optar per un o altra en funció de la sensibilitat del partit polític governant.
  2. La guia introdueix com a nou concepte la piràmide de mobilitat que figura en el quadre. Com resulta evident, estableix un ordre de prioritats que prioritza vianants, ciclistes i transport públic i inverteix el destí dels recursos dedicats fins ara per la pròpia administració. En altres paraules, ja no valen els criteris anteriors i ara en nom de la sostenibilitat capgiren la jerarquia i exigeixen el seu compliment al ciutadà si no vol ser sancionat.
  1. L’article 14 de la Llei de canvi climàtic estipula que les restricciones d’accés, circulació i estacionament de vehicles s’aplicarà conforme a la classificació dels vehicles per al seu nivell d’emissions  contaminantes (distintiu amibental), recollit a l’annex II del Reglament General de Vehicles.

Aquesta darrera informació és rellevant a la vista de recents notícies publicades en diferents mitjans, que fan referència a que l’antiguitat del vehicle és de més de 15 anys i no és així, pròpiament, sinó en funció del distintius ambientals que tots coneixem ja. Com a mostra citem els següents casos:

https://www.ccma.cat/tv3/planta-baixa/els-cotxes-antics-no-podran-circular-a-quines-ciutats-i-a-partir-de-quan/noticia/3145919/

https://cincodias.elpais.com/cincodias/2022/02/09/extras/1644404654_127692.html

https://www.abc.es/motor/motoreco/abci-normativa-impedira-circules-coche-ciudad-si-tiene-mas-15-anos-202202260011_noticia.html

  1. La DGT té aprovada una nova senyal per a zones de baixes emissions que permet al ciutadà saber quan accedeix a una ZBE, així com les restriccions de circulació que els afecta. La competència dels distintius afectats correspon a cada entitat local, tot i que en aquests moments, no tenim constància de cap restringeixi els vehicles amb etiqueta groga.

En fi, des de Fecavem seguirem aquesta implantació de ben a prop per a vetllar que els nostre col·lectiu compti amb unes pautes clares per a informar als professionals del motor i aquests als seus clients.

DESCARREGA’T LA GUIA!