Skip links

Jaume Llop, president de Gremi Mobilitat: “Sabadell té importants empreses del sector de l’automoció i n’estem molt orgullosos”

L’Infogremi del mes de novembre entrevista a Jaume Llop Carmona, gerent de A. Llop, empresa amb més de 63 anys d’història dedicada al vehicle industrial i concessionari oficial IVECO situada al polígon industrial Can Roqueta de Sabadell.

El Sr. Llop ha format part durant vint-i-cinc anys de les diferents Junta directives que han governat el Gremi de Mobilitat, fet que demostra el gran coneixement que té del sector i ha estat sol·licitat per totes elles per la seva implicació en el sector i gran coneixement del mateix.

Nascut a Sabadell al 1974, el petit de cinc germans va créixer entre motors, camions i la gran professionalitat del seu pare, el Sr. Àngel Llop, propietari del negoci. Posteriorment, va estudiar Grau superior de Tècnic Automoció i quan estava apunt d’entrar a la facultat d’enginyeria es va veure obligat a renunciar-hi per fer-se càrrec, amb 18 anys, de l’empresa familiar a causa d’una greu malaltia del seu pare. Actualment segueix sent el gerent conjuntament amb la seva germana, Mercè Llop, i el seu germà, Àngel Llop, en l’àrea tècnica.

En Jaume porta més de 30 anys dirigint l’empresa, que sens dubte, és referent en la reparació de
camions i vehicle industrial i venda de recanvis. A més, des de l’abril de 2013 són el nou Taller Autoritzat IVECO a Sabadell, atenent també les altres marques.

Per què la importància del Gremi de Mobilitat?

El Gremi de Mobilitat és una associació que agrupa a les empreses del sector de la mobilitat, donant-li veu i defensant els seus interessos davant les institucions i administracions. La missió del Gremi és donar resposta a les necessitats i inquietuds del sector. Teixir sinèrgies entre els agents associats i oferir-los serveis. Promoure una mobilitat eficient amb respecte pel medi ambient.

El Gremi té la seva seu social als locals del Centre Metal·lúrgic, a Sabadell, disposant dels serveis generals d’aquest, però amb plena autonomia i regint-se pels seus propis estatuts i per les decisions de la seva Junta Directiva. En aquesta moment disposa de dues aules taller una especialitzada en vehicle elèctric i una altra per mecànica, electricitat carrosseria i pintura per a les formacions tan per als nostres associats com per alumnes que participen en diferents programes en els que participem i els mostrem l’ofici de mecànic. Actualment està integrada en la Federació Catalana de Tallers de Reparació Automòbils –
FECATRA- i a FECAVEM.

Sabadell i els seus municipis constitueixen un dels principals pols d’atracció de l’automoció catalana. Quin és el ‘batec’ actual d’aquesta indústria?

Certament Sabadell té importants empreses del sector de l’automoció i n’estem molt orgullosos, els principals grups automobilístics formen part del Gremi de Mobilitat i tenim la sort d’haver comptat com a membres de diferents Juntes Directives amb els seus CEO’s. És una industria que ha demostrat ser fermament resilient, que està en constant transformació, però també que pateix un nivell d’exigència elevadíssim, que provoca fortes inversions i no sempre sota un marc jurídic estable.

En el cas del vehicle industrial, que és amb el que jo treballo, estem a uns volums d’activitat
altíssim, pensi que al Vallès hi ha una forta implantació d’empreses de logística que donen molta
activitat a la venda i reparació de vehicle industrial.

Per què és tan important tenir gremis tan consolidats com els vostre?

Perquè el Gremi de Mobilitat té el propòsit d’afrontar els canvis i reptes que avui en dia té el sector de l’automoció. Això comporta preveure quines accions cal fer, perquè el sector abordi la transformació en la que està immers i segueixi sent generador de riquesa socioeconòmica, amb llocs de treball i valor afegit, adaptant-se a les noves necessitats i demandes de la societat, en relació a la mobilitat. La transformació del sector, que afecta tots els associats del Gremi, passa per atendre les demandes de la societat i a la vegada les necessitats dels actors de la mobilitat. Des del Gremi de Mobilitat oferim un amplíssim ventall de serveis dirigits als tallers, als concessionaris i a les empreses relacionades en el sector de la mobilitat , serveis d’informació, assessorament, acords i convenis i un programa específic de formació. També defensem els interessos del sector i dels empresaris i empresàries davant els estaments públics.

Què és el que més us demana l’agremiat actualment?

En aquest moment tenim una gran demanada a la nostra borsa de treball, de perfils professionals; mecànics, carrossers i pintors. No descobreixo res si dic que tenim una greu mancança de professionals en el nostre sector i en tots els oficis industrials en general. És urgent millorar les orientacions professionals que es fan a les escoles per adequar les orientacions dels nostres joves a les demanes i necessitats de les nostres empreses. Els nostres socis també consulten molt al Gremi per assessorar-se ja sigui per temes tècnics, jurídic-laboral com econòmics-fiscals.

Ara també notem certa preocupació per la implantació de les Zones de Baixes Emissions que es durà a terme a Sabadell i la seva àrea d’influència, tot i que hem treballat amb l’Ajuntament i les regidories implicades perquè els nostres tallers puguin seguir reben els seus clients, perquè empreses i administració ens coordinem el millor possible. I un dels serveis més demandats és la gestió i coordinació de les recollides de residus així com les cites urgents d’ITV que el Gremi disposa diàriament per als nostres tallers.

Així doncs, parlem de mobilitat o d’automoció? Constituïm un valor intangible indispensable pel
funcionament de la societat?

Conjuntament amb l’Hipòlit Moreno, el president que jo he succeït, ja ens vàrem fer aquesta pregunta, i ens la vàrem respondre amb un canvi de visió passant del Gremi de Tallers al Gremi de Mobilitat com ens diem ara doncs la mobilitat és un element fonamental per al funcionament efectiu de les societats, afectant diverses àrees de la vida quotidiana i contribuint al desenvolupament econòmic i social, la mobilitat és essencial doncs permet a les persones desplaçar-se creant les condicions per al desenvolupament personal i professional i el transport eficient és essencial per al funcionament de l’economia, i és l’automoció qui permet aquesta mobilitat.

I en el marc europeu i el camí cap a l’electrificació, quins obstacles considereu que ara són importants combatre?

El camí cap a l’electrificació dels vehicles presenta diversos obstacles que s’han d’afrontar per aconseguir una transició exitosa cap a una mobilitat més sostenible. Alguns dels principals obstacles inclouen la Infraestructura de recàrrega, desenvolupar una xarxa d’infraestructura de recàrrega per a vehicles elèctrics és crucial. És necessari augmentar el nombre de punts de recàrrega accessibles, eficients i estandarditzats per abordar les preocupacions d’autonomia dels vehicles elèctrics.

Un repte enorme l’electrificació a casa nostra…

L’autonomia de la bateria és una altre element important doncs malgrat els avenços en tecnologia de bateries, la limitada autonomia continua sent un obstacle. Millorar la capacitat de les bateries, així com la seva durabilitat i eficiència, és essencial per augmentar la viabilitat dels vehicles elèctrics. Cal tenir en compte que els preu dels vehicles elèctrics tendeixen a ser més cars que els seus equivalents amb motor de combustió interna. Reduir el cost de producció, així com oferir incentius i subvencions per a la compra de vehicles elèctrics, pot ajudar a superar aquest obstacle. També és crucial establir normatives i polítiques que afavoreixin la transició cap als vehicles elèctrics, incloent-hi incentius fiscals, restriccions de les emissions i normes de sostenibilitat més estrictes. Un altre aspecte és la producció i el reciclatge de bateries planteja reptes ambientals i logístics. És essencial desenvolupar processos de reciclatge eficients i sostenibles per gestionar els residus de bateries.

Superar aquests obstacles requerirà una col·laboració entre el sector públic i privat, així com una inversió significativa en investigació i desenvolupament. La implementació de solucions innovadores i la creació d’un entorn favorable són crucials per aconseguir una transició reeixida cap a la mobilitat elèctrica a Europa.