Skip links

Roura: “És un dia històric pel nostre sector, ja tenim Pla”

La Patronal Catalana de l’Automoció, Fecavem, celebra el Pla per l’Automoció que el govern espanyol de Pedro Sánchez ha aprovat després de la reunió mantinguda entre els principals representants. Per la banda política, la ministra d’Economia Nadia Calviño, la ministra de Transició Ecològica Teresa Ribera, el ministre de Transports José Luis Ábalos i la ministra d’Indústria Reyes Maroto. I Juntament amb Comissions Obreres, UGT, AEDIVE, Faconauto amb Fecavem i ANFAC.

El president de Fecavem, Jaume Roura, considera que el d’avui és “un dia històric, serveix perquè ens adonem de la importància del sector de l’automoció”. Una idea que han vist a Espanya però també els principals governs d’Europa. Sense anar més lluny, França hi destinarà 8.000 milions d’euros o Alemanya 5.000. En el cas de l’estat espanyol, la xifra queda en 3.750M/EUROS en ajudes pel sector. Aquesta arriba després de que “la distribució hagi estat a primera fila d’aquesta pandèmia, fent sentir la pròpia veu i la responsabilitat empresarial”, matisa Roura.

Pel que fa al repartiment d’aquestes ajudes, el president Roura considera “bàsic i necessari que vagin a les de motor de combustió sense perdre de vista el punt de vista mediambiental i les ajudes per reduir al màxim la seva contaminació”. Per això considera que és “essencial renovar el parc de manera vital”. Des de Fecavem es considera que s’han de retirar de circulació els cotxes de més de 20 anys que formen part d’un parc antic i són els més contaminants. En una trobada telemàtica oberta als mitjans de comunicació, el president Roura considera que “el gruix de moviment és de gasolina i dièsel i per tant cal centrar-se amb ells sense deixar de banda els cotxes elèctrics i de gas”.  A més, Roura també confia que “entre l’aportació del govern, marques i l’ajuda dels concessionaris es puguin allargar al màxim les xifres” que espera poder concretar en els propers dies.

A grans trets, el pla del govern espanyol és el següent: 3.750 milions d’euros per a la recuperació del sector de l’automoció. D’aquests, 2.690 per inversions en la cadena de valor de la indústria. També inclou 300 per a la renovació del parc públic, recàrrega elèctrica o l’electrificació del transport i ajudes de 250 per a la renovació de vehicles més sostenibles. 415 es destinaran a la investigació, el desenvolupament i la innovació per impulsar la connectivitat i la digitalització. I 95 per a la formació professional. El pla es dividirà en dues fases: 1.535 el 2020 i 2.215 a partir de l’any que ve, el 2021.