En l’Infogremi del mes d’abril dediquem l’entrevista a Joan Clapé, Gerent i Inversor del Grup Fecosauto. Un dels referents de l’automoció catalana i espanyola que representen a SEAT, Cupra, Seat Mo, Zero Motorcycles. Però també a nivell de postvenda hi afegeixen VW i Skoda. De la mà de Joan Clapé, Tresorer del Gremi del Motor i la Mobilitat, repassem l’actualitat més immediata que condiciona a tots els nostres agremiats i agremiades i ampliem la mirada en un model d’èxit com és Fecosauto.
L’actualitat mana: la nova proposta d’allargar la vida dels motors de combustió a través de l’electrificació és una opció que es pot fer arribar a entendre al gran públic?
De fet, la nova proposta és allargar més enllà del 2035 la vida dels propulsors convencionals, amb menys emissions a causa de l’ús de combustible sintètic, molt més ecològic. En tot cas, l’opció d’hibridar els cotxes de motor de combustió electrificant-los (siguin endollables o no), els fa com demostren les proves WLTP, més nets en emissions i redueixen consums de combustible, amb l’avantatge, a més, versus els 100% elèctrics de tenir un preu sensiblement inferior. Però això no és tot, també destacaria que sobretot sense limitacions d’autonomia de quilometratge. La diferència econòmica entre els cotxes de combustió interna convencional i els híbrids endollables, hores d’ara és aproximadament i en funció de la marca/model, d’uns 5.000€, una quantitat considerable per a un mateix cotxe, sigui o no híbrid. Veig molt positivament aquesta novetat d’incloure motors amb combustible sintètic.
Així doncs, la seva valoració política sobre la Unió Europea, en aquest cas, és positiva?
Òbviament la política europea, tal com ha de ser, protegeix la salut de les persones i del planeta mirant de reduir la contaminació. Però hem de recordar que la contaminació dels vehicles turismes constitueixen només un 2% de les emissions a nivell mundial, essent diferents sectors de la mobilitat i de la indústria, els responsables de la resta. Per tant s’ha de focalitzar als sectors que més contaminen que com dic, en cap cas són els vehicles que portem nosaltres; i encara més tenint en compte que els cotxes actuals emeten un 90% menys de partícules contaminats que cotxes fabricats a la dècada dels anys 90.
“Els dirigents de grans ciutats com Barcelona s’equivoquen amb decisions que encara confonen més els usuaris”
Des de Fecosauto sou uns abanderats de l’aposta per models més sostenibles des de fa una dècada. Creieu que falta més la implicació de l’administració?
Des d’un bon principi vam apostar molt pel GNC (gas natural comprimit), per les plaques solars a tota l’empresa, i un seguit d’accions que tot i que son només un gra de sorra, creiem en allò que “les petites accions de molts, provoquen grans canvis”. Certament l’administració (parlant dels dirigents de grans ciutats com Barcelona), s’equivoquen en decisions que encara confonen més els usuaris, amb restriccions de circulació basades en normes absolutament arbitràries, no consensuades amb Europa, i que la pròpia justícia acaba anul·lant al cap d’un temps de ser publicades. No té cap sentit, és una conducta absolutament populista i irresponsable, i fa molt mal tant a l’usuari com al nostre sector.
Cap a quin model anem? La multiplicació d’opcions en aquesta matèria és la solució?
Qui a dia d’avui ha de comprar un cotxe, no te clar quina de les moltes opcions que té, ha de triar: Benzina, Dièsel, 100% elèctric, Mild-Hydrid, Hybrid, GNC, GLP, etc. No té sentit, confon l’usuari, i més quan equivocar-se en la decisió pot ser fatal per aquest. Ara, amb l’última decisió de la UE d’incloure els combustibles sintètics a partir del 2035 (són un 80% més neutres en emissions que els actuals), tranquil·litzarà a l’usuari que per les seves necessitats de desplaçament habitual, i pressupost de compra, necessiti un benzina o dièsel convencional i a un preu “terrenal”.
“El repte del Gremi del Motor ha de ser continuar vetllant pels drets dels usuaris de vehicles i aportar valor afegit”
Quins són els reptes que ha de tenir el Gremi del Motor i la Mobilitat per enguany?
Continuar com fins al moment, vetllant pels drets dels usuaris de vehicles a través de les concessions, seguir aportant valor afegit amb iniciatives concretes com s’està fent, que ens ajudin a tots.
L’associacionisme continua sent vital per “sobreviure”?
Clarament, a nivell individual, les empreses no podem gestionar coses d’abast “sectorial”, per tant sense associacions es deixaria, com deia anteriorment, de vetllar pel benestar de tots. I poso com a un de tants exemples l’acció que s’està fent contra els preus abusius dels peritatges d’asseguradores, que al final de la cadena acaba pagant com deia, en primera instància les concessions i, posteriorment, l’usuari final.
“Fecosauto ofereix servei, atenció personalitzada i qualitat de processos i, sobretot, valor afegit des de l’assessoria”
Què ens ofereix Fecosauto?
Servei, atenció totalment personalitzada, qualitat de processos i sobretot valor afegit assessorant, no venent, justament per gestionar la confusió que té un client quan entra a una concessió avui dia a comprar un cotxe. És vital acompanyar-lo en tot el procés de compra i explicar-li bé absolutament totes les opcions en funció de les seves necessitats.
El client final va menys “perdut” del que ens pensem? I en l’era digital, quins canvis més veurem en el model de compra?
És cert dir que “el client va perdut”, dissortadament; d’aquí la importància del correcte assessorament en tot el procés de venda. Els canvis en l’era digital ja estan aquí, no han d’arribar ja que les poques marques d’automoció que han apostat per un sistema de distribució prescindint de concessionaris físics, s’han estavellat. O morint o passant a tenir botigues físiques. La venda online pot funcionar com exemple amb bicicletes, quelcom molt més simple i senzill, però amb els cotxes/motos, per tot el que he explicat anteriorment, cal d’un contacte físic i directe per esvair dubtes, assessorament d’opcions de motors, finançament, etc.