Aquest mes de febrer ens traslladem cap a un compravenda de referència a casa nostra: Automóviles Ratera. Fundat l’any 1941, se situen al carrer Bruc, número 160 de Barcelona, en ple centre de la capital catalana, tot i que en els darrers temps, la presència forta l’han guanyat en paral·lel a través d’Internet. Per conèixer millor el negoci dels vehicles d’ocasió parlem amb Jordi Ratera, Gerent d’Automóviles Ratera, i que representa la tercera generació d’aquest model de negoci familiar d’èxit.
Al ser multimarca, trobarem una gamma concreta o Automóviles Ratera és un llibre obert?
Tenim totes les marques actuals del mercat: des d’un Ford, un Seat fins a un Audi o un Porsche. Són de perfil comercial i no li fem cap lleig a cap marca ja que no ens dediquem a un rang de cotxe i menys avui en dia. L’únic que mirem és que es compri un cotxe de qualitat. Et poso un exemple: si té 10, 12 o 14 anys no és tan important com si té 100.000 o 200.000 quilòmetres. Nosaltres, com a preferència, tractem amb vehicles de 2 a 8 anys, és el nostre rang de treball.
La crisi dels microxips que ha comportat el fre als vehicles de primera mà, ha suposat un boom pels d’ocasió?
No podem parlar de boom. Hem de tenir clara una cosa: qui vol un cotxe nou, el vol nou. Sí és veritat que potser pot modificar la marca, el model o el color si no el troba en aquell moment, però lluitarà per un de nou. Una altra cosa és que ara sigui més difícil trobar cotxes com a màxim de 8 o 10 mesos amb poc quilometratge. Un comprador pot pensar “abans d’esperar-me dos anys, m’emporto un de 5.000km” però s’ha d’entendre que no tenim un magatzem ple d’aquesta mena de cotxes que, a més, han pujat un 15% del seu preu estàndard. En definitiva, els vehicles d’ocasió els estic venent igual que abans, ni més ni menys. Com et deia abans, si vols un cotxe nou canviaràs de marca o idea però en buscaràs un similar.
Quin feedback teniu els VO amb els models nous?
Estem contents perquè s’està venent però hi ha un greu problema de falta de vehicles nous i això frena tota la roda. M’agrada que les marques venguin cotxes nous i pensar al revés és, com es diu en castellà, “pan para hoy, hambre para mañana”.
Sempre és bo que tot funcioni…
Itant! M’interessa que hi hagi vehicles nous i que “els usats” no els vulguin ells. Així, van als professionals del multimarca. En canvi ara, els concessionaris se’ls queden per vendre alguna cosa. Aixo fa que no hagi pujat la venda en el darrer mes de desembre del 2021.
Un altre tema és la qüestió de les etiquetes…
Això cal tenir-ho molt clar. No es pot publicar, com fan alguns portals, que els cotxes es divideixen en etiqueta groga o verda, B o C. Cal tenir en compte unes variants que van des d’un Euro3, un Euro4 o un Euro5 on podem veure diferències de matriculacions que poden anar, per exemple, del 2004 al 2017.
Quin protagonisme comparteix el punt físic del carrer Bruc de Barcelona amb la pàgina web d’Automóviles Ratera?
Les dues són importantíssimes. A banda de la web, les recomanacions de Google són bàsiques. Nosaltres venem un 75% del producte fora de Catalunya i això es guanya amb una confiança a través de la xarxa, els informes de trànsit, entre d’altres. Ara bé, la botiga física de Barcelona també et dona credibilitat. Ara tenim menys volum però millor resultats comparats amb abans de l’esclat de la pandèmia per la covid.
I com us ho heu fet?
Amb un tracte personalitzat. La venda per Internet és molt bonica però sembla com si no parléssim amb ningú. En canvi, des de la web d’Automóviles Ratera hem inclòs un servei d’atenció personalitzat que convido, per aquells que vulguin un detall personalitzat. Jo mateix els atenc amb una cita prèvia que els ajuda molt. També he canviat els horaris. M’agrada el que faig i en gaudeixo i crec que això es nota. També des de whatsapp funcionem molt bé. I òbviament, des d’alguns portals com coches.net.