Skip links

Josep Basols, CEO Grup Basols: “Cal renovar el parc automòbil per sostenibilitat, però també per seguretat”

L’entrevista del mes de març la dediquem a Josep Basols, CEO del Grup Basols d’Automoció i Mobilitat. El Grup Basols neix el 1957 com a resposta a la necessitat dels anoiencs d’un servei de mobilitat proper, de qualitat i amb totes les garanties de seguretat. 65 anys més tard, i amb un canvi generacional, podem afirmar que el Grup Basols ha crescut, però segueixen fent una aposta clara per a la mobilitat del nostre territori.

Els trobareu als seus concessionaris de Toyota Igualada, Toyota, Motorcat Premium, Volvo, Subaru Igualada, Subaru, Anoia Motor, SEAT – Cupra – Hyundai – Opel, FIAT, Jeep i Alfa Romeo. També compten amb taller de planxa i pintura, lloguer de cotxes, rèntings i assegurances

El gran problema del perfil de client és que no sap quin cotxe comprar-se actualment veient tants canvis normatius?

És cert que es generen massa notícies i que, massa sovint, venen marcades per l’impacte que pugui tenir un titular. Ara bé, ens hem de preguntar per la realitat actual i, per exemple, si veiem el pes pur de l’elèctric encara és menor. Et puc assegurar que, a tall d’exemple, tenim Toyota i portem aquests dos primers mesos del 2023 que estan sent brutals a nivell de vendes d’híbrid. Mai s’havia mirat tan lluny com ara.

Així doncs, no hi ha una resposta única quan ens preguntem, “quin motor comprar”?

En absolut. Per exemple, de Volvo seguim tenint dièsel i és recomanable per aquell perfil que fa molts quilòmetres i li surt a compte. El que cal veure és la necessitat de cada comprador, tot i que també és ben cert que anem a modes.

I en aquesta mirada de futur i sostenibilitat, des de Grup Basols heu fet una aposta clara..

En només dos anys hem passat de tenir un carregador elèctric per concessionari a arribar als vuit o nou. A més, apostem per la sostenibilitat a través de l’energia solar i per això hem fet grans instal·lacions de plaques solars a les façanes. Tingues en compte que els concessionaris cada dia gastem més electricitat i aprofitar fonts renovables com el sol és bàsic.

Us considereu un centre de vendes de cotxes?

El concepte va molt més enllà, només tenint en compte la nostra carta de serveis. No som venedors, sinó assessors. També, en el nostre cas, la porta d’entrada que tenim gràcies a Internet ens suposa una gran ajuda i considerem que tenim una carta de presentació potent a través del món digital. A mi m’ha ajudat perquè els que som de fora de les zones urbanes ens posa al mapa.

Ara que parles del territori, la mobilitat es pot entendre sense el vehicle privat fora de Barcelona?

A Igualada, sense cotxe, ets pell. Estem només a 60 quilòmetres de Barcelona, però amb tren pots passar-te fins a una hora i cinquanta minuts. En canvi, amb cotxe, amb un promig de 120 km/h i per l’autovia arribes en trenta minuts. Jo tinc concessionaris a Igualada, però també a Manresa i Vic i no podria treballar sense un cotxe.

Quines previsions de vendes feu per aquest 2023?

Hem de tenir en compte la situació actual, sobretot el moviment de l’Euríbor. Si les xifres són similars a la del 2022 serà tot un èxit. Els increments de la hipoteca ens condicionen molt, per exemple, si puja per a molts uns 300 euros mensuals ja suposa la quota d’un cotxe. D’altra banda, el parc continua sent envellit i les crisis això ho poden accentuar, s’ha de trencar amb aquesta dinàmica. L’any 2002, la mitjana del parc a Espanya era de 7,7 anys; el 2010 va pujar als 9,2 anys; ara ens trobem en els 13,9 anys, el parc més envellit de tota Europa. 14 anys de mitjana és una barbaritat! Cal renovar el cotxe per fer front a les emissions i la combustió, però també a la nostra pròpia seguretat.

Quina és la tendència de mercat que ens arriba més forta?

Com he dit abans, l’híbrid està dominant molt. Però també es té en compte la fiabilitat de les marques, sobretot les asiàtiques van per endavant. Amb Toyota, per exemple, donem fins a deu anys de garantia i no pot sorprendre que hagi tancat el 2022 com el fabricant número 1 a Espanya. D’altra banda, més enllà de les prestacions, la tendència és fer el vestit a mida: donem l’opció de llogar un cotxe quan ho necessitis, amb quota de subscripció, entre d’altres serveis.

Més informació