Skip links

La justícia torna a tombar el model de superilla a Barcelona

Nou revés judicial de l’antic equip de govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona liderat per l’exalcaldessa Ada Colau que ja acumula múltiples sentències judicials que anulen projectes de ciutat tan rellevants com les superilles i les ZBE.

En aquest cas, ens trobem que la reforma de l’eix verd del carrer Comte Borrell s’anula amb fonaments semblants a la sentència anterior del carrer Consell de Cent. Un maldecap que ha d’afrontar un nou equip de govern encapçalat pel socialista Jaume Collboni i que preveu revertir el carrer a l’estat anterior.

La motivació essencial de la sentència és que, sota l’aparença d’un projecte executiu d’obra ordinària, encobreix una actuació urbanística transformadora que va més enllà de l’àmbit municipal i requeria la modificació del Pla General Metropolità. Novament, no es tracta de discutir el projecte final, sinó la naturalesa de com s’executa d’esquenes a la ciutadania.

Cal recordar que la planificació, ordenació i execució d’aquest conjunt de reformes de diferents vials de la capital catalana van generar confrontació i, ara, els tribunals posen de manifest la manca de fonamentació jurídica. Els efectes sobre la mobilitat són evidents. Des del Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona, restem a l’expectativa de com es van resolent totes aquestes qüestions, però la realitat és que els vials reformats no són conforme a la legislació vigent.