Skip links

Marcel Blanes, responsable de RRII a coches.net: “Els polítics no desenvolupen incentius per renovar el parc, ja no parlo ni d’ajudes”

Marcel Blanes, responsable de Relacions Institucionals a coches.net és tot un un expert en el sector de la automoció i la nova mobilitat. coches.net, és el marketplace líder en mobilitat al nostre país. Juntament amb motos.net, constitueix la plataforma de referència per trobar la millor solució de mobilitat ja sigui mitjançant la compra o venda d’un vehicle d’ocasió, nou o de km 0 o un rènting / subscripció. En definitiva, tot un marketplace de mobilitat que t’ajuda a descobrir el teu camí prenent les millors decisions. Aprofitem l’Infogremi del mes d’abril, per analitzar l’actualitat automobilística de la mà del Sr. Blanes.

Quin terreny ha anat consolidant coches.net en els darrers temps de tants canvis?

Des de coches.net tenim clara la nostra situació i el per què estem aquí. El que fem és posar en contacte l’usuari, qui té suposats problemes de mobilitat, amb els professionals que aporten aquestes solucions, tenint en compte tots els models de negoci que estan apareixent, com ara el renting o subscripció, que va més enllà de la compra o venta d’un vehicle nou o d’ocasió. Nosaltres el que volem és accelerar que totes aquestes respostes arribin als clients com a solucions finals d’aquesta citada mobilitat.

I com és aquesta nova mobilitat, tenim una definició clara?

Qui mana i diu cap a on a d’anar tot això és l’usuari. Ara, per exemple, ens trobem amb què el preu del vehicle nou és elevat i continua pujant perquè hi ha cada vegada més elements de seguretat i connectivitat, així com vehicles més sostenibles. Quelcom que fa, com és evident, encarir el preu final d’aquests models.

I què ens passa amb el vehicle d’ocasió? Les persones que estan en procès de trobar un vehicle busquen el millor preu, i ara ens trobem en un moment on l’oferta de vehicles seminous, inclosos híbrids o elèctrics, s’està incrementant. Aixì vol dir que el preu mig d’oferta d’aquests cotxes d’ocasió també s’estigui a l’alça.

Tot i així podem trobar vehicles de segona mà de menys de 5 anys d’antiguitat, que són molt més segurs i menys contaminant, amb preus interessants per l’usuari. Un stock que fins ara no n’hi havia. Hem de tenir clar, però, que els cotxes d’ocasió que més es venen continuen essent els de més de 10 anys en un 56% i que el nostre parc automobilístic no deixa d’envellir-se any rere any.

Si entrem en la regulació, què hi manca? Veiem incertesa, entre els mateixos experts del sector, en aplicacions de certes normatives com la zona de baixes emissions…

Hi ha ciutats que ja haurien de tenir ZBE i no les tenen. I, de moment, aquí ningú mou fitxa. S’estan movent més de vuit milions de cotxe sense etiqueta i són molts. A més, no estan clares les normatives relatives a la electrificació, ajudes a comprar vehicles, descarbonització…

Jo, davant d’aquesta incertesa, quin tipus de cotxe em compro? No passa tan sols per descapitalitzar-se, sinó comprar-se un cotxe que potser després no podràs utilitzar. Cadascú es mou com pot. Hi ha un pla de desballestament? Els cotxes més vells continuen rodant a les nostres carreteres.

Parlem de les marques xineses: realment han vingut per fer ombra a les europees? Ho palpeu en el VO?

Efectivament l’auge xinès en el VO ja l’estem notant, de fet les nostres dades senyalen que les búsquedes de marques de models fabricats en aquest país s’han multiplicat per cinc l’últim mes.

De moment, puja el preu mig per l’entrada d’aquestes flotes renovades de vehicles. En les enquestes que nosaltres fem, l’usuari no està disposat a gastar-se més de 20.000 euros, estem lluny del que costa un elèctric normal, que està en 35.000 euros. La solució més fàcil ara mateix és un pagament fixe mensual, tot i ser més car a la llarga. No dic que no sigui una bona solució comprar un cotxe, però hi ha incertesa política i econòmica.

Davant l’escenari actual, quines són les mesures més urgents a tenir en compte?

Els polítics no desenvolupen incentius per renovar el parc, ja no parlo ni d’ajudes. Encara hi ha persones que fa dos anys s’han comprat un cotxe elèctric i no han rebut les ajudes. La fiscalitat també és un tema a part. Si fem les coses amb coherència i volem eliminar el parc antic que realment contamina, s’ha d’anar cap a aquesta via, abolir els cotxes que tenen més de 15 anys de mitjana, un pla seriòs de desballestament.
I pel que fa al transport públic, encara hi ha molts vehicles de combustió i són aquests els qui realment fan molts quilòmetres a dintre de la ciutat. En els nostres estudis ho estem dient constantment, cal trobar solucions per incentivar la compra de vehicles VO de cinc anys, que és on estan disposats a arribar, també des de la pròpia butxaca del consumidor final.

coches.net, motos.net, queda patinets.net?

(somriu) De moment, la idea no és entrar en patinets i bicicletes, però si hi hem d’entrar, ho farem. Serà l’usuari qui ho dirà.