Skip links

JM Martínez, Responsable de BASF: “L’automoció ha de fer una gran transformació a causa dels nous players que estan arribant a Europa i no pas pels avenços tecnològics”

L’entrevista del mes de gener d’aquest 2025 l’estrenem amb José Manuel Martínez López, Responsable de Venda Directa Catalunya a BASF Coatings Española S.L. O, el que és el mateix, Glasurit, la gran referència en el mercat de la pintura automobilística i partner col·laborador del Gremi del Motor i la Mobilitat de Barcelona.

Glasurit és una de les ‘marques de la casa’ que acompanya el Gremi del Motor des de fa temps. Quin és el millor binomi que podem seguir establint de cara al 2025?

La col·laboració entre Glasurit i el Gremi del Motor es remunta a fa més de 20 anys. Sens dubte la millor manera de continuar és amb un marc mutu d’ajuda i col·laboració entre tots dos però sense oblidar que la nostra missió és ajudar el taller de reparació i que, tant el mercat com la reparació, s’hauran d’adaptar a nous canvis en un període no gaire llunyà.

Amb la vostra llarga tradició, com s’ha transformat el sector de la pintura dels automòbils?

En els més de 25 anys que porto com a professional dins el sector, puc dir que els principals canvis sempre han anat orientats a protegir el professional de pintura i el medi ambient però sense oblidar la rendibilització del taller.

Des de Glasurit, sempre som pioners a anticipar-nos a les normatives europees o nacionals: el més clar exemple va ser el llançament de Sèrie 90, el primer sistema base aigua del mercat, fa més de 25 anys quan ningú no apostava encara per aquestes tecnologies. Fa uns anys ho hem tornat a fer amb Sèrie 100: l’única pintura base aigua amb unes emissions de VOC un 40% menors que qualsevol altra pintura base aigua del sector de la reparació.

Continuem sent un sector d’artesans, professionals que amb les mans són capaços de rendibilitzar el taller, però, tot i això, estem patint amb la manca d’atractivitat per als joves i cada cop més necessitem professionals ben formats per assegurar el futur de la professió. En resum, el sector és més exigent, professional i sostenible, i hem d’invertir en nous talents i bons professionals perquè ho continuï sent.

Ja preveieu afectacions, positives o negatives, dels nous canvis en l’automoció? O l’electrificació i les transformacions tecnològiques no tenen una influència directa en aquest cas?

Sí, sempre hi ha afectacions. Tot canvi sempre genera una transformació, en aquest cas les noves tecnologies, els ADAS, ens afecten reduint la sinistralitat i per tant amb un menor nombre de reparacions. No obstant, alguna cosa amb què no comptàvem és que el cotxe elèctric està provocant a causa de la seva potència més gran i sobretot per la seva millor acceleració  un nombre més gran d’accidents que un cotxe de benzina o dièsel, almenys fins que l’usuari s’acostumi al seu forma de conducció.

En general, el sector s’haurà de transformar i adaptar a una velocitat molt superior a la que podíem esperar, però crec que més a causa dels nous players que estan arribant a Europa i no dels avenços tecnològics o l’electrificació.

Quins avenços hi ha ara en matèria de pintures? I per què sou una referència en la part formativa d’aquest sector?

Tenim diversos avenços o novetats en pintures, sempre tenint el focus en la rendibilitat de taller i la sostenibilitat dels productes i processos. La nostra gamma Ecobalance en constant creixement, estalvia CO2 gràcies al procés únic de fabricació. Els nostres sistemes de reparació Ultravioleta o UVA optimitzen els assecats i generar molt menys despesa energètica per al taller, com solem dir, “asseca a la velocitat de la llum”. D’altra banda i pensant en l’estalvi energètic, els vernissos i aparells d’assecat aire redueixen el temps del vehicle a la cabina amb l’estalvi de gas/gasoil corresponent. Finalment Sèrie 100, l’únic sistema base aigua a tot el mercat amb només 250 g / litre d’emissions davant dels 420 g / litre dels nostres competidors, mantenint a més els alts estàndards de qualitat i rendibilitat per al taller i el professional de la pintura.

Si entrem en les dades curioses: quines tendències actuals en el color hi ha? El perfil de client final s’ha transformat molt?

Les tendències en color estan transformant-se pels fabricants asiàtics i en particular pel mercat xinès, els quals tenen unes paletes de color més reduïdes. Tot i això, encara podem veure colors perlats, blancs i vermells, colors pastissos i llisos on podem veure la tendència del gris ciment cada vegada més demandat per l’usuari. Per últim no podríem deixar de nomenar els vernissos mat cada vegada més presents en acabats grisos metal·litzats.

Pel que fa al perfil de client, sí que s’ha transformat però fonamentalment per la pressió de terceres parts implicades en la reparació. El nostre sector és dels pocs en què el client no coneix ni tan sols la marca de pintura amb què repara el taller, Premiun, low cost, sostenible, d’acord amb la legislació vigent, homologades pel fabricant del cotxe? I això malauradament impacta i molt en el procés.

En aquest cas, les parts implicades són el taller i l’usuari que repara el cotxe però hi ha un tercer actor fonamental que no podem oblidar, la companyia d’assegurances. El seu paper és clau en l’evolució del sector, actualment estan buscant minimitzar el cost de la reparació, focalitzant-se en el cost mitjà de la reparació però malauradament sense premiar els tallers que busquen la qualitat i sostenibilitat dels productes emprats al taller , crec que tots hauríem d’apostar per reparacions acurades amb el medi ambient sense anteposar el cost.

Recentment heu llançat el vernís sostenible, com s’incorpora aquest element tan important per la millora del medi ambient en la vostra cadena de producció?

Aquesta és una fantàstica pregunta, vull posar com a exemple el producte de la nostra gamma en cadena de producció ja que aconseguim reduir els temps de l’assecat del vernís de manera sensible, aconseguint alhora reduir l’emissions de CO2 que genera la cabina de pintura i optimitzant el consum de materials.